Хоће ли се у Србији Лазари удавати а Милице женити?

Пише: Душан Марић

Сад кад сам био у завичају, пита ме један постарији комшија:

-Де ти мени реци хоће ли, као што се прича,  овај наш Вучић дозволити да се у Србији мушкарци удају за мушкарце?

-Надам се да неће.

Гордана Чомић, министар у новој влади Србије, нада се да хоће. И за пролеће најављује усвајање закона по којем ће се Лазари моћи удавати а Милице женити. Као што се, мимо важећих закона и здраве памети, оженила Ана Брнабић.

-Другови, ако нам неко дође главе, биће то мангупи у нашим редовима – прорекао је својевремено вођа бољшевичке револуције Владимир Илич Лењин, међу руским домаћицама познат и као муж Надежде Крупскаје.

Није познато да ли је Лењин мислио на конкретне мангупе у свом окружењу или се изразио уопштено, нити да ли је мислио на буквално или политичко скидање глава, али су догађаји убрзо показали да је био видовит. Сто пута више него Митар Тарабић. Само један од тих мангупа, његов наследник Стаљин, је у чисткама пострељао хиљаде највиших функционера совјетске комунистичке партије.  А кад му се и то учинило мало онда је пострељао још толико.

Мангупи у нашим редовима добро рађају и у Србији. Слободана Милошевића су с власти срушили  они који су му се свакодневно заклињали на верност до смрти. Његове, наравно. Ђинђића су у ступицу у којој ће, на крају, изгубити главу намамили његови најближи сарадници, који су истовремено били и сарадници Душана Спасојевића, Легије и Земунског мафијашког  клана. У отимању за функцију председника, мангупи међу демократама су моћну и Србији потребну Демократску странку разбуцали на петнаестак безначајних странчица, за чије лидере не гласају ни њихови укућани.  Коштуници су његови најближи сарадници не трепнувши отели странку коју је он основао и као пакет га избацили на улицу.

Примера има још много а нови и све озбиљнији кандидат за следећу жртву мангупа у својим редовима је  председник Србије Александар Вучић. Сви његови политички противници заједно не наносе му зла колико поједини његови сарадници. Свакодневно. Са таквом страшћу и упорношћу као да су за то добро плаћени.

Ко је пратио заседања Скупштине Србије а пре тога није попио пет вињака или поблесавио из неког другог разлога, сигурно се запитао како је могуће да међу посланицима СНС буде толико безвезњаковића који изгинуше међусобно се утркујући ко ће се са скупштинске говорнице више додворити председнику странке и државе понављајући му оде захвалности.  Хвала председниче. Живео председниче. Председниче, да тебе није не би сунце грејало. Као папагаји. Да их је Драган Ђилас кадрирао не би веће штеточине по СНС изабрао. Тврдим да Вучићу и СНС више користи Мариника Тепић са свим својим критикама на њихов рачун него посланици СНС са својим улизивањем. Питам се да ли је могуће да у врху СНС не постоје људи који то не виде и који не намеравају стати на крај овом малигном спрдању са парламентом и здравим разумом.

Након избора за министра Дарија Кисић Тепавчевић је брже-боље пожурила у сигурну кућу и тако послала поруку да су Срби насилници а насиље над женама најважнији друштвени и социјални проблем. У земљи где постоје десетине  важнијих социјалних проблема. Она и њене колеге из кризног штаба за борбу против короне сваки дан откривају топлу воду и замлаћују народ беспотребним ситницама али се нису сетили да донесу одлуку да грађани Србије који су прележали корону, који имају потврду да су оздравили и да имају антитела, по повратку у земљу не морају да се малтретирају новим карантинима и тестирањима. А у питању је „ситница“ од 300.000 људи.

Нова стара министарка Зорана Михајловић је мандат почела избацивањем са седнице социјалисте Душана Бајатовића.  Оптужујући га да у Србијагасу има плату од двадесетак хиљада евра, да је основао 14 кћерки-фирми и да је свакој у управном одбору. А онда пожурила код фризера, маникира и педикира, да је припреме за следећи сценски наступ. Наравно, Бајатовић је и даље на свих 14 или колико већ места на којима је и био.

Зорану Дробњаку и његовим сарадницима у Путевима Србије је поткрај године један од приоритета био да промене лого фирме. За шта су планирали чак 42.000 евра. Још једна пљачка у низу у компанији која је „успела“ да за две године направи дуг од 230 милиона.  Евра.

Ипак, чини ми се да је најдаље у гурању прста у око нормалном грађанину Србије (ако је после једанаест година емитовања Фарме и Парова нормалних уопште остало) отишла Гордана Чомић. Некадашња острашћена бојовница Тадићеве Демократске странке. Која је после избора за министра нечега (бог ме убио ако и она зна чега) најавила да ће Србија на пролеће добити закон по којем ће и званично, пред матичарем, Лазар моћи да ожени Милоша, а Топлица Иван Косанчић Милана. Као што је Ана Брнабић оженила Милицу Ђурђић. Или је, ипак, Милица оженила Ану?

Замишљам како лепа матичарка (матичарке су увек лепе) пита: „Станоје, да ли узимате Милоја за своју супругу“.  И повраћа ми се. И на ту ситуацију и на све који мисле да је то нормално и Србији потребно.

Наравно, да се Власи не досете закон се неће звати закон о истополним браковима већ о истополним партнерствима.

Реално, Србија и Вучић су у све тежој ситуацији. Посебно после Бајденове победе и експлозије пандемије короне. Држава води тешку битку да обузда заразу и сачува економију.  Притисци са Запада, посебно због Косова и Републике Српске, све су већи, реална помоћ Русије све мања.  У Црној Гори и Српској још увек трају послеизборни потреси. Народ је напет и исфрустриран…пре свега због смањења прихода, страха од болести и мера ограничења због њеног сузбијања.

У таквој ситуацији, само неко ко не мисли добро ни Вучићу, ни Србији, је могао да дође на болесну идеју о озакоњењу „истополних заједница“.Неко ко не размишља да тим гурањем прста у око већини грађана Србије, који не прихватају изругивање природи, традицији и породици, може да изазове окидач народног незадовољства. Које Вучића и СНС може коштати губитка власти. Јер не треба гајити илузије да ће, ако такав закон буде усвојен, читава армија десничарских странака, странчица, покрета и удружења позвати народ на уличне протесте. Годину дана (а можда и само неколико месеци) пре одржавања председничких и ванредних парламентарних избора.

Или је том неком баш то и циљ? Чувај се Данајаца и кад ти дарове доносе. Чувај се Гордана Чомић и кад ти дају легитимитет изборима.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *