И У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ ПОЧЕЛА ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ КОРОНЕ: Врши се кинеским вакцинама

Данас је у Великој Плани почела вакцинација становништва против корона вируса.

Вакцинација се обавља у Дому омладине, у Косовској улици.

-Држава је прописала да се вакцинација не може обављати у домовима здравља, као и низ услова које објекат у којем се она врши мора да испуњава. Ми смо одредили Дом омладине јер нам је било најлакше да објекат прилагодимо потребама. Иначе, сав посао око припреме објекта, обезбеђивања и постављања потребних уређаја завршили смо за два дана. Важно је и то да вакцинацијом ни на који начин не ометамо рад музичке школе, јер ће пацијенти и ученици користити два различита улаза у објекат и ни на који начин неће долазити у контакт. – каже Игор Матковић, председник општине.

Вакцинацију врше две лекарске екипе локалног Дома здравља, које чине по један лекар и два медицинска техничара. Вакцинација је добровољна а пријављивање се врши на број 0800 222 334, или попуњавањем формулара на порталу еУправа (https://euprava.gov.rs/usluge/6224)

-Из министарсва здравља нам достављају списак пријављених. Након тога, да би избегли гужве и дуже чекање,  ми у сарадњи са службеницима које нам је за испомоћ одредила локална самоуправа, правимо распоред и телефоном обавештавамо сваког пацијента у које време треба да дође у Дом омладине – каже Слађана Јанковић, директор Дома здравља.

Писаним упуством које је добила локална самоуправа, прописано је да поступак вакцинације једног пацијента траје десет минута. Међутим већ у следећој реченици упуства пише: „како се у масовним имунизацијама увек у процесу истовремено налази више особа (у различитим фазама) може се рачунати на већи број вакцинисаних особа у јединици времена (око 15-20 особа на сат по једној екипи). Што значи да аутори истог очекују да вакцинација једне особе траје четири, па чак можда и три минута.

Лекари са којима смо разговарали тврде да то не само што није могућа, већ је и неозбиљна калкулација.

-И десет минута је мало а камоли три-четири минута. Само да прође кроз све просторије, крај свих пунктова, пацијенту треба више од три минута. Посебно ако је у питању старија особа. Још више времена треба за попуњавање образаца, писање извештаја и слично. Не постоји одговоран лекар који може да за три-четири минута обави разговор са пацијентом о његовом општем здравственом стању, обави најосновнији физички преглед пацијента и потпише да он нема контраиндикација. На крају следи вакцинација. Разумем што се жури али ово нису коњске трке, већ технички и етички врло озбиљан медицински поступак – упозорава један од њих.

У плањанском дому здравља истичу да ће вакцинацију вршити уз поштовање највиших професионалних стандарда. Пре него што прими вакцину, сваки пацијен ће бити прегледан, како би се утврдило да ли испуњава услове да буде вакцинисан.

Пре него што прими вакцину сваки пацијент мора да попуни формулар и потпише да вакцину прима добровољно.

До јуче поподне за примање вакцине пријавило се седамдесет грађана Велике Плане.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *