СПОРТ ЗА ЧЕТИРИ ГОДИНЕ „ПРОГУТАО“ 120 МИЛИОНА БУЏЕТСКОГ НОВЦА: Време је да ревизор преконтролише пословање клубова и школа фудбала

Пише: Душан Марић

МИНИСТАР ПОЛИЦИЈЕ АЛЕКСАНДАР ВУЛИН: НЕМА ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛА БЕЗ  УЧЕШЋА ДРЖАВНИХ ОРГАНА

Општина Велика Плана сваке године из буџета издваја око 30 милиона динара за спортске клубове и школе фудбала. У питању је огроман новац.

Наведена средства су издвојена и прошле године. Иако су због ванредног стања изазваног пандемијом корона вируса све спортске активности, па и активности регистрованих клубова и школа фудбала, биле драстично смањене. А код неких их није их ни било. Осим на папиру.

Годинама већ јавност у Великој Плани оптужује да су поједини спортски клубови и школе фудбала пола спортски колективи а пола филијале за прање општинског новца. Оптужбе се крећу од наплаћивања новца за рад клупских селекција које не постоје, преко фиктивних хранарина и измишљених путовања на утакмице са 16 аутомобила, преко куповине утакмица да би се опстало у некаквој трећеразредној фудбалској лиги, преко стварног или лажног ангажовања бројних играча (скоро је невероватно да их је једна сеоска екипа имала чак десет) из других општина, до тога да се за исте трошкове новац истовремено узима и из општинског буџета и од деце родитеља…

Највећа одговорност за хаотично стање у спорту у Великој Плани лежи на људима који воде највеће клубове, на општинском руководству и на људима који воде општински спортски савез. Крајње је време да се уведе ред у овој области. Да се зна. Да ли криминал о којем годинама бруји цео град али и бројни спортски радници постоји, да ли је он чедо општинске власти, чедо владајуће СНС или чедо оних који и Општину и владајућу странку користе само као средство и маску за свој лоповлук.

Због тога је неопходно да пре било какве расподеле средстава из буџета за ову годину општински ревизор преконтролише како су спортски кулубови и школе фудбала (по)трошили новац у претходне четири године. Ако неће општински, учиниће то републички.

Да се напокон утврди шта је истина. Да се са оних који раде коректно, који се баве спортом (са легитимним правом да од своје активности остваре и одређену зараду), а таквих је већина,  отклони сенка сумње да су преваранти или лопови. А да се оним другима ускрате било каква средства из општинског буџета.

Тим пре што су резултати које плањански клубови постижу врло лоши. Пре годину или две имали смо случај кошаркашког клуба који је у двадесет и нешто утакмица имао исто толико пораза. А ни други нису много бољи.

Пожељно је да се за спорт издваја што је могуће више новца из општинског буџета. За аматерски спорт, за децу. За оне заљубљенике у спорт који чине да више деце буде у природи и на спортским теренима а не у кафићима и за компјутерима. За оне који заиста мисле „за нашу децу“ а не искључиво „за своју децу“.

Министар полиције Александар Вулин је у једном скорашњем интервјуу изјавио да нема организованог криминала без учешћа државе. Ко не разуме, да преведем: у Великој Плани или било којој општини нема организованог криминала без учешћа државе или Општине.

На људима који воде Општину је задатак да ангажовањем ревизора, који треба да утврди законитост трошења милион евра буџетских средстава за четири године а затим  радикалним мерама на сређивању стања у клубовима које контролише, грађанима Велике Плане докажу да су на њиховој страни улице.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *