ДИСКРИМИНАЦИЈА МУШКАРАЦА У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ: На буџету запослена 931 жена и 427 мушкараца

Пише: Душан Марић

Већ годинама по српским медијима се ваља лаж о угрожености жена у Србији. Свакодневно се гусла како су жене још увек друштвено маргинализоване, па чак и дискриминисане, како теже долазе до посла и како су руководећа радна места углавном резервисана за мушкарце.

Осим медија и разних невладиних организација, западних агентура које су углавном основане са задатком да разбијају српску државу и породицу, у ширењу ове лажи учествују и највиши државни функционери. Предњаче Ана Брнабић, Зорана Михајловић и Гордана Чомић. А од избора на дужност министра све већу конкуренцију им представља Дарија Кисић Тепавчевић.

Пример Велике Плане показује да ствари стоје обрнуто, у овој општини се слободно може говорити о угрожености мушкараца. Бар кад је у питању право на рад на државном послу, на радним местима која се финансирају из буџета. Чињенице и статистика показују да је слично стање и осталих 145 општина и 29 градова. Изузеци се могу избројати на прсте једне руке.

У општинској администрацији, јавним установама, предузећима и школама у великоплањанској локалној самоуправи у овом тренутку запослено је 1.358 лица. Од тог броја жена је 931, односно 69 одсто, а мушкараца 427, односно 31 одсто.

Мушкарци су запостављени и кад су у питању руководећа радна места (заменици, помоћници, начелници или шефови оделења): жена је 37, мушкараца 23.

Од 21 директора јавних предузећа, установа и школа, 13 су жене.

Од 102 запослена у општинској администрацији жена је 65, мушкараца 37. Скоро дупло мање. У Дому здравља раде 184 жене и 39 мушкараца. Жене су преплавиле и  и предшколску установу „Дечије царство“: њих 136 морају да „трпе“ осморицу колега.

У Основном суду и Основном тужилаштву, установама које би требале да симболишу правду, па и ону која се тиче полне равноправност, неправда „боде очи“: од 86 запослених, чак 61 су жене. У процентима то је 71 одсто.

Наравно, „угрожени“ и “обесправљени“ пол главну реч води и у образовању. У три средње и шест основних школа запослено је 547 професора и техничког особља. Жена је 389, мушкараца 158.

Част мушкараца у локалној самоуправи брани једино Јавно комунално предузеће „Милош Митровић“:  мушкараца је 119, жена 30.

Да мушкарци имају разлог да се забрину за своју равноправност показује и чињеница да је њихов проценат у укупном броју запослених у предузећима и установама које се финансирају из буџета сваке године све мањи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *