КРИЗНИ ШТАБ НАСТАВЉА СА ЦИРКУСОМ: Да ли радно време короне викендом почиње од 14 часова?

Предлажем Кону и друштву да радно време кафана вежу за залазак сунца. Да буде клизно. Било би то баш романтично. У исто време са растајеш од пића у кафани и сунца на хоризонту 

Пише: Душан Марић

Чланови државног кризног штаба за сузбијање епидемије короне не престају да, неким својим одлукама, збуњују, иритирају а богами и увесељавају грађане.

И док су прве две вежбе на живцима народа, уобичајене и оправдане, јер је отпор према свакој рестриктивној мери, ма колико она била неизбежна, природна појава, за ову трећу тешко је наћи оправдање. И неко разумно објашњење.

Осим да су се Предраг Кон, Дарија Кисић Тепавчевић и друштво навукли на то да по сваку цену буду у центру пажње јавности и доносе „историјске“ одлуке у борби против короне, па чим им се учини да им је популарност у опадању они почну да кризирају и повлаче потезе који код грађана не изазивају само револт већ, због своје бесмислености, постају и предмет спрдње и збијања шала.

Последња која је „успела“ да изазове такву реакцију је одлука да овог викенда угоститељски објекти раде до 14 часова. Ваљда нема становника Србије старијег од пет-шест година који себи није поставио здраворазумско питање: зашто баш у два поподне?

О тој теми већ два дана распредају медији и епидемиолози, угоститељи и социолози, политичари и чистачице али још нисам чуо јасно и аргументовано објашњење зашто кафићи морају да престају са радом баш у 14 часова. А не рецимо у 16 часова? Или у 10 часова и 47 минута?

Ако су хтели да избором времена кад затварају угоститељске објекте изазову повећану пажњу јавности, зашто нису изабрали да то буде у 5 до 12? Било би баш кул. А и симболично. Браћо и сестре, може и српски радикали, догорело је до ноката, пет је до дванаест да спречимо седми пик шестог таласа епидемије. И тако даље, и тако ближе. И зато вас молимо да свој ритуал викендног гостовања у кафани или ресторану завршите пре него што казаљке покажу подне.

Ништа мању пажњу не би привукли и да су се определили за већ поменутих 10.47 часова. Или 14 часова и 23 минута? Па чик нека неверне томе, које је захватила епидемија неверовања др Кону и његовој пешадији, погоде како се дошло баш до та 23 минута!?

Али уколико су хтели да својом одлуком дају стварни допринос у заустављању ширења епидемије, чланови кризног штаба су изабрали сатницу која не значи апсолутно ништа. Баш ништа. Осим прављења циркуса и подјебавања народа. То понављам великим словима и потписујем. Тврдо вам стојим да је, што се короне тиче, потпуно исто да ли ће кафане и ресторани данас радити до 13 или, рецимо, 16 часова. Разлика је само што би са сваким сатом рада више угоститељи смањили финансијску штету коју трпе.

Не бих оправдао, јер сам убеђен да суштина проблема није у томе колико један кафић и ресторан раде, већ да ли се власници придржавају разумних мера заштите или пуштају да им се у просторију од 100 квадрата нагура 70-80 младих, али бих разумео да се рад угоститељских објеката ограничио на, рецимо, 18 или 19 часова, дакле на почетак вечери.

Ту би се и могло наћи неко разумно објашњење. Јер је општепознато да због ограниченог радног времена крчми, ресторана и осталих бирцуза млада Србадија, при чему мислим и на младе муслимане, Мађаре, Словаке, Албанце и остале становнике Србије, више у провод не излази у 22 или 23 сата, дакле у пристојно време, кад је татиним и маминим синовима и место у кафани, него чим падне мрак.

Ево баш сад, док пишем овај коментар, паде ми на памет једна идеја, чијим би спровођењем наш кризни штаб постао светски хит: да се рад угоститељских објеката у Србији веже за залазак сунца. Клизно. Како се продужава обданица, тако се продужава и рад угоститељских објеката.

На РТС-у, у склопу временске прогнозе, уочи вечерњег Дневника, разиграна Биљана Врањеш најави да ће следећег дана сунце заћи у рецимо 17 часова и 42 минута. Онда неко од чланова кризног штаба, њених гостију, рецимо још разигранија Дарија Кисић Тепавчевић, саопшти да ће сутрадан кафане радити до 17 и 42. Чисто да нација утврди градиво.

Било би то баш оригинално решење. Са дозом романтике. Растанци од кафане и чашице са заласком сунца на хоризонту и тако то. То решење би члановима кризног штаба обезбедило планетарну медијску пажњу, укључујући и гостовање  на CNN, код Ларија Кинга. Добро, јесте Кинг умро од короне али је CNN још увек жив.

А ефекат у сузбијању ширења короне не би био ни мало мањи него што је ефекат глупаве, циркуске, одлуке да овог викенда кафане и ресторани раде до 14 часова.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *