СМЕДЕРЕВСКА ПАЛАНКА ПОБЕДИЛА БЕДУ: Вучић, Маловић и Вучен урадили добар посао

Пише: Душан Марић

За само три године стање у Смедеревској Паланци се побољшало толико да су грађани ове општине помало већ почели да заборављају ружну стварност са којом су живели годинама, а коју им је „обезбедила“ власт ДС и СПС: вишегодишња блокада рачуна општине и већине јавних предузећа због милионских дуговања, улице без уличнe расвете, депоније смећа око контејнера, вишегодишње свакодневне рестрикције воде и безнађе хиљада Паланчана, због немогућности да нађу било какав посао.

У време кад је општину преузело садашње руководство,  рачун општине је седам година био у непрекидној блокади. Као и рачуни већине јавних предузећа и установе. Укупан дуг је износио око 29 милиона евра. Сада, већ две године, општина послује нормално.

-Ту и тамо појаве се неки проблеми али их, захваљујући великом разумевању председника и Владе Србије, решавамо у ходу, тако да грађани више не трпе због глупости и неодговорности оних политичара који су од Паланке објективно били направили црну рупу Србије – каже Никола Вучен, председник општине.

Садашње руководство општине је само за струју наследило дуг од милијарду и 200 милиона динара, од чега је 700 милиона био дуг „Водовода“.

До пре три године, делови Паланке су свакодневно остајали без воде и по 14 сати дневно. Већ годину и по дана снабдевање водом је потпуно нормализовано.

-Кад смо преузели одговорност за вођење локалне самоуправе, водовод је испоручивао само 45 литара воде у секунди. Копањем нових и чишћењем старих бунара, заменом дела водоводне мреже и чишћењем исте, дошли смо до протока од 200 литара у секунди. Са сопствених изворишта.

Пут до Велике Плане, најближа веза Паланке са ауто-путем Београд-Ниш, био је толико у рупама и закрпама да је на појединим деоницама била угрожена безбедност саобраћаја. Сад је то модерна саобраћајница, са проширеним коловозом, у чију реконструкцију је Влада Србије уложила пет милиона евра.

-Још око седам милиона евра држава је уложила је у реконструкцију главне саобраћајнице кроз град, од војне касарне до скретања за Азању и осталих саобраћајница. Реконструисано је 7 км пута према Тополи, 18 км пута у Кусадку, пут између Кусадка и Азање у дужини од 7 километара, по три и по км пута за Церовац и Водице. На три и по километра реконструисане главне градске саобраћајнице замењена је водоводна и канализациона мрежа – истиче Вучен.

Пре само годину дана Губераш, локација на граници између Паланке и Плане, био је утрина зарасла у коров. Данас на том месту стоји модерна фабрика, корејанске компаније Kjungšin kejbl, површине неколико хиљада квадратних метара, у којој ће се производити каблови за електричне инсталације у аутомобилима.

-Фабрика ће званично почети са радом у априлу, али већ сад тамо је 250 радника, који су на обуци. План је да се до краја ове године запосли 700 а до маја следеће године 1.000 радника. Још једна таква инвестиција и Паланка ће бити потпуно други град.

Спортским речником речено, Смедеревска Паланка је победила – беду. Паланчани истичу да највеће заслуге за ову тимску победу припадају тројици играча: Александру Вучићу, Бранку Маловићу и Николи Вучену.

Председнику Србије зато што је довео корејску фабрику, дао налог Влади Србије да реконструиште пут до Плане и  главну саобраћајницу кроз Паланку и што је, како кажу у овој општини, био ту да помогне увек кад је помоћ била потребна.

Маловић зато што је, као најбижи Вучићев сарадник задужен за Подунавски округ, селектовао тим који успешно води општину, на челу са Николом Вученом и својим ауторитетом прекинуо праксу међусобних отворених сукоба, како унутар СНС тако и између владајућих политичких странака, који су Паланку карактерисали годинама и били узрок сталне политичке нестабилности у општини.

Никола Вучен, којег је управо Маловић „извукао из рукава“ и предложио за првог човека Паланке, за сад се показао као једно од бољих кадровских решења СНС на месту председника општине у овом делу Србије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *