НАКОН ПИСАЊА „СРБИЈА И СРПСКА“ О ВЕЛИКОМ ЕКОЛОШКОМ ПРОБЛЕМУ У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ: Решење на помолу?

Након писања  портала „Србија и Српска“ о еколошкој катастрофи која Великој Плани  прети због отпадних вода које испушта кланица пилића „Гавриловић“, власништво компаније „Житосток“ из Београда, а које су пренели и други српски портали, одржано је неколико састанака чији ток даје наду да ће овај проблем напокон бити решен. И да ће становници Велике Плане, који живе у делу града где се кланица налази и четири године осећају несносан смрад, ускоро удисати чистији ваздух.

На састанку са руководством општине, власник кланице Владимир Гавриловић је гарантовао да ће најкасније до 1. септембра ове године његова компанија уградити најсавременији систем за пречишћавање отпадних вода .

– Са чешком компанијом „АСИО“ потписали смо уговор о куповини и инсталирању најсавременије опреме за пречишћавање отпадних вода, чија је вредност 450.000 евра и биће инсталирана најкасније до 1. септембра ове године. Тај систем ће отпадне воде пречишћавати и хемијски и биолошки.

Локална самоуправа и ЈКП „Милош Митровић“ захтевају да кланица пилића надокнади повећане трошкове пословања тог комуналног предузећа, у износу од 25.000.000 динара, који су настали трогодишњом повећаном потрошњом електричне енергије.

-Док „Гавриловић Пиленце“ није почео са радом, уобичајени рачуни за струју су били око 400.000 динара а после тога су око 1.000.000. Разлика је 7.200.000 на годишњем нивоу. Значи да су нам за 36 месеци донели повећани утрошак електричне енергије за 21.600.000 динара – истиче в.д. директора ЈКП „Милош Митровић“ Драган Божиловић.

Уз то, плањанско комунално предузеће је имало и ванредни трошак од 3.500.000 динара, због ремонта система за пречишћавање отпадних вода, који је због великих количина перја, изнутрица и масноће које испушта кланица био пред колапсом.

-Због тог отпада систем сада поново ради тек са 30 одсто капацитета и поново је у таквом стању да му је неопходан хитан ремонт. Ако не желимо да стане. А ја то не смем да дозволим, јер ће трпети не само предузеће које водим већ и цео град – упозорава Божиловић.

Након састанка у Општини и два састанка са руководством ЈКП, власник кланице је изјавио да ће платити трошкове ремонта од 3.500.000 динара, а да о повећаним трошковима електричне енергије жели да настави разговоре, ради проналажења компомисног решења.

Општина је прихватила Гавриловићеву понуду  да јој поклони седам ари земљишта, који ће бити искоришћени за изградњу потребне саобраћајнице у том делу плањанске  индустријске зоне.

Мада Гавриловић то није тражио, дуг за електричну енергију ће бити умањен за вредност земљишта.

По материјалу који је насловљен као „Подаци о отпадним водама које пречишћава систем за пречишћавање ЈКП „Милош Митровић“,  пречишћавање једног кубика отпадне воде кланица пилића плаћа 56 динара, док неки други корисници, као што су ДИС, Цмана или Млекара Марковац плаћају 440 динара по кубику!

-Ту накарадну разлику у цени сам затекао и то ће ових дана бити промењено. За Велику Плану је веома значајно да кланица ради и да што боље послује, локална самоуправа је у том смислу учинила низ уступака али док ја водим комунално предузеће, које сам недавно преузео, ни предузеће, ни грађани Велике Плане, неће сносити трошкове пословања ни кланице, нити неке друге компаније. Као што оне на тржишту наплаћују своје услуге, тако ће их наплаћивати и ЈКП „Милош Митровић“.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *