ИЗ ФК МЛАДОСТ У ДОЊОЈ ЛИВАДИЦИ СЕ ЖАЛИЛИ ВУЧИЋУ: Tврде да их Општина дискриминише

Пише: Душан Марић

У последња три и по месеца из фудбалског клуба „Младост 1948“ из Доње Ливадице код Велике Плане на различите адресе упућена су четири писма у којима функционери тог клуба тврде да их Општина дискриминише. И то не само њих већ и цело село. Јер им не даје довољно пара. А, по њиховом мишљењу, дискриминисани су због тога што су једино село које се налази „са друге стране Велике Мораве“.

Да ствар буде још занимљивија и проблематичнија, приликом расподеле буџетских средстава спортским клубовима за ову годину управо је ФК „Младост 1948“ добила највише општинског новца. Скоро 50 одсто више него други клубови који се такмиче у истом рангу такмичења.

Једно од тих писама упућено је председнику Србије Александру Вучићу.  У писму које је 26. марта запримљено у Генералном секретаријату председника републике, између осталог пише да их општина третира као „изроде“.

-Господине председниче, овом молбом вам се обраћам у име ФК „Младост 1948“ и у име села Доња Ливадица да нам помогнете. Наиме „Младост 1948“ је упутила захтев за помоћ за сређивање фудбалског терена у Доњој Ливадици….а месна заједница има празну касу, јер нам Општина Велика Плана даје новчану помоћ „на кашичицу“ зато што смо ми једино село у Општини са друге стране Велике Мораве, па нас вероватно третирају као „изроде“…- пише Небојша Милошевић, члан Извршног одбора клуба, који се потписао „у име Месне заједнице из Доње Ливадице и ФК „Младост 1948“.

Из наставка писма се види да се ово са „изродима“ није омакло. Наиме, једна од каснијих реченица почиње овако:

-Да нас третирају као „изроде“ говори нам и чињеница да је Фудбалски савез Подунавског региона Смедерево забранио да играмо у Жабарима…

Из чега произилази да аутор писма и они уз чије знање и сагласност га је писао не сматрају да су дискриминисани само од стране општине Велика Плана, него и од регионалног фудбалског савеза.

А да није у питању само издвојено мишљење поменутог клупског функционера, показују и слична писма која су са десне обале Велике Мораве упућена и на друге адресе, у којима су поновљене оптужбе против локалне самоуправе за дискриминацију а испод којих стоје потписи председника клуба, али и председника Савета МЗ Доња Ливадица.

-Пошто се налазимо као једино место са друге стране велике Мораве у склопу општине Велика Плана, па нам општина издваја мање средстава од осталих места у општини Великоа Плана – пише у писму

које је 1. фебруара упућено Фудбалском савезу Србије, а које су осим Милошевића потписали председник ФК „Младост 1948“ Милан Вујчић и председник Савета Месне заједнице Милан Матић. (Овај део писма цитирали смо без исправљања словних и правописних грешака. Да не би били оптужени за дискриминацију.)

Истог дана, писма са сличним садржајем и истим потписницима упућена су и Фудбалском савезу Подунавског округа и Фудбалском савезу Региона Западне Србије. У писмима се моли за финансијску помоћ ради сређивања терена на фудбалском игралишту.

На крају сва три писма наведен је жиро рачун на који примаоци, ако то желе, могу да уплате новац али и упозорење да га ни случајно случајно не уплаћују на рачун Општине, јер постоји могућност да, народски речено, новац омркне а не осване. Односно да Oпштина те паре присвоји и додели клубовима „са друге стране Мораве“.

-Ако нам шаљете помоћ молимо вас да нам шаљете на рачун фудбалског клуба, јер ако шаљете на рачун општине Велика Плана постоји могућност да ту помоћ не добијемо већ је општина раздели „ФК Морава“ из В. Плане или фудбалским клубовима у општини Велика Плана који су са њихове стране Велике Мораве – стоји у писмима које су потписали и печатом оверили председник клуба али и председник МЗ.

ФК „Младост 1948“ се такмичи у Окружној подунавској лиги. У истом рангу такмичи се још пет клубова са територије општине Велика Плана: ФК „Бресје Супериор“ из Бресја, ФК „Млади борац“ из Великог Орашја , ФК „Слога“ из Милошевца, ФК „Обилић“ из Старог Села и ФК „Полет“ из Трновча.

Сви поменути клубови су за ову годину из општинског буџета добили по 700.000 динара. Једино је „дискриминисани“ ФК „Младост“ добио 1.000.000 динара.

Овде се намећу два питања, којима би локална самоуправа требала да се позабави: зашто је ФК „Младост“ добио значајно више средстава него остали клубови у истом рангу такмичења а кад их је већ добио како је могуће да из клуба у кабинет председника државе и на друге адресе буде упућено писмо са оваквим садржајем?

Као што смо већ писали, на списку играча који је клуб „Младост 1948“ доставио Општинском спортском савезу на првих једанаест места налазе се фудбалери који уопште нису из општине Велика Плана. Седморица су из Београда, четворица из Младеновца. Разлог за узбуну и упозорење локалној самоуправи да се позабави и питањем да ли у самом клубу „са друге стране Велике Мораве“ постоји дискриминација играча који су из Доње Ливадице и Велике Плане.

Јер, која је сврха и како може да се оправда да се из буџета општине издвоји милион динара за један сеоски клуб који се такмичи у нижеразредној лиги, у петом рангу такмичења, ако у том клубу не играју фудбалери из тог села, па чак ни из те општине?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *