У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ 9.000 ВАКЦИНИСАНИХ: Због короне обављено 25.440 прегледа

У општини Велика Плана до овог викенда вакцинисано је око девет хиљада грађана. Од тога, њих 6.794 примило је обе док је 2.100 грађана примило само прву дозу вакцине.

-Највише грађана који су ревакцинисани, њих 5.236 примило је кинеску Синофарм вакцину, 796 Фајзерову, 555 руски Спутњик, док је Астра-Зенека вакцину примило 207 грађана – каже Слађана Јанковић, директор Дома здравља „Милан Бане Ђорђевић“ у Великој Плани.

Међу 2.100 пацијената ове установе који чекају да приме другу дозу вакцине, њих 1.572 примило је Синофармово, 347 Фајзерово, 130 руско а 69 Астра-Зенека цепиво.

По подацима из бирачког списка за изборе који су одржани прошле године, у општини Велика Плана живи 36.000 пунолетних грађана, што значи да је најмање једном дозом вакцинисано 25 одсто становништва. Међутим, с обзиром на чињеницу да више хиљада Плањана живи и ради у иностранству и да није мали број оних који су вакцину примили у некој другој општини, може се рећи да се против короне вакцинисала скоро трећина пунолетних грађана који у овом тренутку живе на територији Велике Плане.

Последњи пресек стања, од петка 28. маја ујутро, показује да је од почетка пандемије у плањанској здравственој установи, због сумње на постојање заразе вирусом корона, обављено 25.440 прегледа.

-По нашој евиденцији, постојање короне потврђено је код 3.159 грађана. Завод за заштиту здравља у Пожаревцу има податак да је тај број већи и да износи 3.850. До разлике је дошло зато што је знатан број Плањана код којих је утврђена зараза прегледе обавио у здравственим установама изван наше општине.

Нема званичног податка о броју преминулих Плањана, зато што је већина њих умрла у болници и зато што је за поједине пацијенте тешко изричито (ут)тврдити да ли су умрли од короне или од неке друге болести са којом се зараза „удружила“.

Вакцинација се обавља у Дому здравља и Дому омладине, с тим што медицинске екипе, по распореду, посећују и плањанска села.

Значајну помоћ у организовању вакцинације пружила је локална самоуправа, од опремања пунктова за вакцинисање, до обавештавања грађана о терминима вакцинисања.

На свом профилу на Фејсбуку председник општине Велика Плана  је објавио да ће у понедељак 31. маја вакцинисање бити вршено у Великом Орашју, дан касније у Старом Селу, 2. јуна у Доњој Ливадици а у четвртак 3. јуна у Ракинцу, све у термину од 8 до 14 часова.

Цепљење се врши без заказивања а грађани могу да бирају Фајзерову, Синофармову и Астра Зенекину вакцину.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *