НИКОЛА ВУЧЕН, ПРЕДСЕДНИК СМЕДЕРЕВСКЕ ПАЛАНКЕ: Ево зашто хоћемо да Вучића прогласимо почасним грађанином

Пише: Душан Марић

Ако је неко заслужио да понесе звање почасног грађанина наше општине, онда је то председник Србије Александар Вучић, каже Никола Вучен, председник општине Смедеревска Паланка.

-У последњих пола века ни један политичар за Паланку није учинио ни приближно толико колико  Вучић. До пре неколико година били смо својеврсна црна рупа на карти Србије. Банкрот општина, са суморном перспективом. То је био резултат владавине наших претходника, на челу са ДС. Пре свега захваљујући политичкој подршци председника Србије, стали смо на ноге и почели са убрзаним опоравком инфраструктуре и привреде.

На седници која је одржана пре два дана, Општинско веће Смедеревске Паланке је једногласно донело одлуку да локалном парламенту упути иницијативу да председник Србије добије признање почасног грађанина ове шумадијске општине.

На примедбу да се ради о популизму, Вучен одговара да није у питању никакав популизам већ елементарна пристојност.

-Има ли ишта логичније и нормалније од исказивања захвалности према некоме ко вам је помогао, ко вас је задужио својим добрим делом? А чак и најљући политички противници СНС, они који реално посматрају ствари, не споре да је Паланка за ових неколико година препорођена и да највеће заслуге за тај препород припадају председнику државе.

Паланачка стварност до пре три године  могла се сажети у следећу реченицу: вишегодишња блокада рачуна општине и већине јавних предузећа због милионских дуговања, улице без уличне расвете, депоније смећа око контејнера, вишегодишње свакодневне рестрикције воде и безнађе хиљада Паланчана, због немогућности да нађу било какав посао.

У време кад је општину преузело садашње руководство,  рачун општине је седам година био у непрекидној блокади. Као и рачуни већине јавних предузећа и установе. Укупан дуг је износио око 29 милиона евра. Општина сада послује нормално.

Садашње руководство општине је само за струју наследило дуг од милијарду и 200 милиона динара, од чега је 700 милиона био дуг „Водовода“. До пре три године, делови Паланке су свакодневно остајали без воде и по 14 сати дневно. Већ годину и по дана снабдевање водом је потпуно нормализовано.

– Водовод је испоручивао 45 литара воде у секунди. Копањем нових и чишћењем старих бунара, заменом дела водоводне мреже и чишћењем исте, дошли смо до протока од 200 литара у секунди. Са сопствених изворишта.

Пут до Велике Плане, најближа веза Паланке са ауто-путем Београд-Ниш, био је толико у рупама и закрпама да је на појединим деоницама била угрожена безбедност саобраћаја. Сад је то модерна саобраћајница, у чију реконструкцију је Влада Србије уложила пет милиона евра.

– Још око седам милиона евра држава је уложила је у реконструкцију главне саобраћајнице кроз град, од војне касарне до скретања за Азању и осталих саобраћајница. Реконструисано је седам км пута према Тополи, 18 км пута у Кусадку, пут између Кусадка и Азање у дужини од 7 километара, по три и нпо километра пута за Церовац и Водице. На три и по километра реконструисане главне градске саобраћајнице замењена је водоводна и канализациона мрежа – истиче Вучен.

Пре само годину дана Губераш, локација на граници између Паланке и Плане, био је утрина зарасла у коров. Данас на том месту ради модерна фабрика, корејанске компаније Кјунгшин кејбл, површине неколико хиљада квадратних метара, која производи каблове за електричне инсталације у аутомобилима.

У фабрици је запослено више од 200 радника а власници тврде да ће посао добити још најмање 500 људи. Наравно, већина запослених је управо из Смедеревске Паланке.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *