СКАНДАЛ НА ОТВАРАЊУ БАЗЕНА У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ: Шта то беху рачуни за пиће?

Пише: Душан Марић

Синоћ  је у Великој Плани организовано „званично отварање“ градског базена за ову  сезону.

Организатори су били Туристичка организација Велика Плана и Жељко Арсић, ваљда вођа ансамбла „Панорама“, који је победио на недавно завршеном конкуру и стекао право да закупи кафану која се налази у склопу градског базена.

Пре неколико дана Арсић је дошао у Општину да позове општинско руководство да дође „на отварање базена“.  Притом најављујући богат програм. Скренуо сам Арсићу пажњу да не сме да пушта прегласну музику. Јер правила важе за све. Не може бити угоститеља прве и друге категорије. Не можемо ми као Општина да кажњавамо власнике угоститељских објеката који пуштају гласну музику а да онда дозволимо да се то чини на градском базену.

Арсић је одговорио да се слаже, да неће да буде проблема, да неће пуштати прегласну музику, да он објекат није закупио да би правио проблеме, већ из разлога да би нешто учинио за свој град. Рекао сам му да он кафану није закупио због града, већ због себе, због процене да ће на том послу моћи да заради. Што је логично и легитимно. Али да мора да поштује правила.

Био сам одлучио да не идем на „свечано отварање“. Интуиција ми је говорила да ће то бити грешка, да ће Арсић злоупотребити и свечано отварање и присуство највишег општинског руководства. Да неће испоштовати договор, да ће пуштати прегасну музику а да ћемо му ми доћи као покриће. Тим пре што сам већ у поподневним сатима у делу града у којем живим, а који није близу базена, већ чуо прегласну музику са тог објекта. Ипак, после упорног инсистирања пријатеља, ноћас око пола једанаест, пристао сам да свратим на базен.

А на базену, на први поглед, све у реду. Лепота. Стотине младих, са чашом у руци или без ње, ђускају уз музику.  Музика уживо. Док оркестар свира а омладина ђуска, снима их дрон. Свако мало, неки вриштећи женски глас, нападно подсећа Плањане да „ово може само Жељко Арсић“. Нико не може да ангажује музику и одврне озвучење осим њега. Неки пријатељи, очигледно импресионирани, ми на својим мобилним телефонима показују да све то што ми гледамо иде у директан телевизијски пренос на неком, стварно не знам којем, телевизијском каналу.

Наизглед, све како треба. А било је далеко од тога. Не може Општина од власника угоститељских објеката, који раде пет, десет или петнаест година, неки од њих су због епидемије короне банкротирали, захтевати да не пуштају гласну музику а онда дозволити да се у објекту који издаје Општина пушта музика од које трешти цео град.

Али није то оно најгоре. За отприлике пола сата колико смо провели на базену, нико у нашем друштву није добио фискални рачун за пиће. Нити је видео да га је неко добио. Нити је видео фискалну касу.

Што није ништа друго него привредни криминал. Поткрадање државе и Општине. Не могу озбиљна држава и Општина, преко пореске или тржишне инспекције, затварати сиротињске трговачке радње због тога што нису издале рачун за жваку, пиво или литар киселе воде а истовремено дозволити да се у „општинској“ кафани, на „општинској“ журци, целе ноћи точи пиће без икаквог рачуна.

Свакако ће бити занимљиво чути и изјашњење директора Туристичке организације Велика Плана Горана Стефановића о овом скандалу на објекту за који је одговоран.

Ако Општина Велика Плана дозволи да неко на градском базену, који је у надлежности јавне установе чији  је Општина оснивач, пушта прегласну музику, онда Општина Велика Плана то право мора дати и свим осталим власницима угоститељских објеката у Великој Плани.

Ако се дозволи некоме да на градском базену, који послује у оквирима јавне установе, јавно, у телевизијском преносу, продаје пиће без рачуна, ко онда има право да било где и од било кога захтева да уз продату робу изда и рачун?

Оваквим „аутоголовима“ локална самоуправа шаље врло лошу слику о себи и свом раду.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *