ПОЧИЊУ 30. ВОЖДОВИ ДАНИ: Велика Плана чува сећање на Ђорђа Петровића Карађорђа

Велика Плана ће, по традицији, и ове године, у последњој седмици јула обележити страдање вође првог српског устанка Ђорђа Петровића Карађорђа, једног од највећих војсковођа у српској историји, који је 26. јула 1817. године убијен у Радовањском лугу код Велике Плане.

Овогодишњи јубиларни, 30. по реду,  Вождови дани почеће у петак 23. јула, отварањем изложбе 51. ликовне колоније „Покајница“ и почетком рада 52. ликовне колоније. Изложба ће бити отворена у Галерији Центра за културу „Масука“ са почетком у 19 часова.

Следећег дана, у исто време, у Дому културе „Влада Марјановић“ у Старом Селу биће отворена изложба фотографија Марка Богдановића „Сутон“.

За омладину најатрактивнији догађај Вождових дана сигурно ће бити рок концерт ЈУ групе, који је заказан у недељу 25. јула, са почетком у 20 часова, на платоу испред биоскопа.

Централни програм планиран је 26. јула у Радовањском лугу, на месту где су Никола Новаковић и остале убице, које је, уз одобрење и по налогу кнеза Милоша Обреновића, унајмио војвода смедеревски Вујица Вулићевић, убили вођу Првог српског устанка.

У 8.30 часова у Цркви захвалници, подигнутој на месту злочина, биће одржана Света литургија и резање славског колача. Ова светиња је посвећена Светом великомученику Георгију, па тог дана слави крсну славу.

У 10 часова свештенство СПЦ служиће опело на месту где је Карађорђе почивао, док његови посмртни остаци нису пренети на Опленац.

Петнаест минута касније оперска певачица Марта Благојевић одржаће концерт под називом „Востани Сербие“, са сплетом устаничких песама.

У 10 часова и 30 минута  глумац Књажевско-српског театра из Крагујевца Александар Митровић говориће монодраму „Белег 5027 – Слово о Апису“.

После монодраме на програму је презентација књиге Преиспитаније живота и дела Црнога Ђорђија – Карађорђија, чији је аутор др Драган Илић.

Овогодишња манифестација, којом Велика Плана по 30. пут оживљава сећање на легендарног војсковођу,  биће завршена промоцијом монографије „Карађорђе“, чији је аутор познати новинар и публициста из Београда Лука Мичета. Трибина ће бити одржана у Градској библиотеци, са почетком у 19 часова.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *