СНС ДАНАС ОДРЖАЛА ЧАС ИЗ ДЕМОКРАТИЈЕ У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ: Скупштина општине усвојила пословник по мери опозиције

Пише: Србија данас

Скупштина општине Велика Плана је на данас одржаној седници донела нови пословник о раду, којим су услишене све жеље опозиције. Пословник је усвојен једногласно, гласовима одборника владајуће већине али и опозиције.

Плањански парламент има 39 одборника, од чега су њих 28 из СНС, четворо из СПС, један из ЈС, троје са изборне листе „Метла“, док по једног представника имају СРС, ПОКС и Српско-руска странка. Владајућу већину чине СНС и коалиција СПС-ЈС.

Председник Скупштине општине Душан Марић сматра да је владајућа СНС данас одржала час из демократије а да је Велика Плана добила најбољи пословник у Србији.

– Овакав пословник служиће на понос Великој Плани, свим странкама и одборницима који су подржали његово усвајање, а посебно Српској напредној странци која је иницирала и подржала доношење оваквог пословника. Део досовске опозиције нас оптужује за диктатуру а ми смо укинули све рестриктивне одредбе у пословнику које су они својевремено усвојили, настојећи да могућност критике сведу на најмању могућу меру.

У комисији која је израдила предлог новог пословника биле су заступљене све изборне листе и све су гласале за предложене измене. Од 197 чланова старог пословника измењена су чак 124 члана.

Уместо досадашњих пет, одборници ће сада моћи да говоре до 10 минута. Председник општине и његов заменик убудуће неће моћи да говоре 25 минута о свакој тачки дневног реда, већ најдуже 15 минута. По старом пословнику директори јавних предузећа и установа могли су да говоре 10 минута, дупло више од одборника који их бирају и који усвајају њихове извештаје о раду и планове рада, што је било апсурдно.  Од следеће седнице моћи ће да говоре најдуже пет минута. Изузетак ће бити једино расправе о извештајима о раду и плановима рада, кад ће моћи да говоре до 10 минута.

Уколико неко увреди политичку странку или групу грађана коју они представљају, право на реплику имали су само одборници политичке странке или групе грађана која има одборничку групу. Дакле, најмање 5 одборника. Сада ће то право имати  одборници свих странака и изборних листа, чак и оне које имају само једног одборника.

Број права на реплику је са два повећан на три пута. За образлагање амандмана одборници ће на располагању имати пет уместо досадашња три минута.

По ранијем пословнику, због повреде реда на седници, председник Скупштине је одборнику након изрицања опомене, као следећу,  изрицао меру одузимања речи до краја седнице. Од данас, одборнику који се огреши о пословник ће се након опомене изрицати мера одузимања речи по тој тачки дневног реда.  Тек ако и након тога настави да крши пословник биће му изречена мера забране говора до краја седнице.

Убудуће, одборник који није присуствовао седници Скупштине, а није оправдао свој изостанак, неће имати право на новчану накнаду.

И представници власти и опозиције се слажу да је највеће постигнуће са новим пословником то што ће одборници убудуће моћи да одборничка питања постављају усмено, на самој седници а не писаним путем, као што је то до сад био случај.

-Раније су одборници имали право да питања постављају јавно а онда су досовске странке ту могућност, коју имају одборници у Београду, Панчеву, Пожаревцу, Новом Саду, Смедереву, Смедеревској Паланци и огромној већини других градова и општина, једноставно укинуле – каже Марић.

Председник општине Игор Матковић истиче да подржава измене пословника и да се не брине што је опозиција добила већи простор за критику.

-То смо и хтели. Критика ће нас терати да радимо још боље. Радујем се свакој полемици и одборничким питањима. Прво,  ја и моји сарадници, који водимо општину, немамо шта да кријемо ни од одборника, ни од јавности. Друго, откако су одговорност за вођење Србије и Велике Плане преузели СНС и Александар Вучић, резултати коју наша општина постиже су немерљиво бољи него резултати наших претходника. То знају сви грађани наше општине и виде сви они који дођу у Велику Плану. Тако да једва чекам сваку могућност да упоредимо резултате њиховог и нашег рада.

Марко Урошевић, кандидат СНС, изабран је на раније упражњено место члана Општинског већа општине Велика Плана.

На данас одржаној седници усвојени су извештаји о раду у 2020. години градске библиотеке „Радоје Домановић“, Центра за културу „Масука“, Градске топлане, Дома културе „Влада Марјановић“ у Старом Селу, Туристичке организације, предузећа за водоснабдевање „Морава“, Центра за социјални рад и Општинске организације Црвеног крста.

На предлог Општинског већа, локални парламент није усвојио извештаје о раду у прошлој години које су поднели ЈКП „Милош Митровић“  и Градска апотека.

Донета је одлука о спровођењу јавног конкурса за именовање директора ЈП за водоснабдевање „Морава“, као и одлука о расписивању референдума у Крњеву, на којем становници тог села треба да се изјасне о увођењу самодоприноса.

Извршене су одређене кадровске промене у управном и надзорном одбору Центра за социјални рад, Општинском штабу за ванредне ситуације и радним телима Скупштине општине.

Усвојен је и предлог о промени статута МЗ Доња Ливадица, у којој ће се  чланови Савета МЗ убудуће бирати  по већинском систему, као што је то случај и у свим осталим месним заједницама.

-Гласали смо за ову измену јер се и ми као странка залажемо да се људи који ће водити наша села не бирају по пропорционалном систему, на име странке,  већ на своје име, углед и образ – каже Владан Матић, одборник ДСС.

Одборник и потпредседник ЈС Дејан Писаревић је у име коалиције СПС-ЈС Српској напредној странци у Великој Плани честитао то што у Скупштини Србије има два народна посланика.

-Велика Плана има два а Подунавски округ чак четири посланика. То је велика част и признање за нашу општину, за нашу коалицију а посебно за општинску организацију СНС и људе из Извршног одбора СНС који су задужени за рад странке у Великој Плани и Подунавском округу – истиче Писаревић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *