На данашњи дан почео је рат у Хрватској: У Великој Плани положени венци на споменик погинулим борцима

Пише: Душан Марић

Полагањем венаца на спомен-чесму  борцима који су погинули у ратовима од 1991. до 1999. године данас је у Великој Плани обележен почетак одбрамбено-отаџбинског рата у Хрватској, који је изазвао званични Загреб оружаним нападом на српски народ у више места Книнске крајине.

Венце на споменик положиле су делегација општине Велика Плана, делегација Удружења бораца ратова од 1990. године, делегација Удружења пензионера општине Велика Плана и породице погинулих.

Велика Плана је једна од ретких општина у Србији и РС која сваке године, дуже од две деценије, обележава почетак ратова у бившој СФРЈ и страдања српског народа.

На ратиштима широм Југославије, од Сплита, Костајнице и Вуковара, преко Доњег Вакуфа и Сребренице, до Кошара и Паштрика, погинуо је 31 борац чија је породица у време последњих живела у Великој Плани или је касније доселила у ово место.

Срби из Хрватске сматрају да је рат почео 17. августа 1990. када су хрватске полицијске и паравојне јединице оружаном интервенцијом покушале да спрече одржавање референдума на којем су се Срби у Крајини изјашњавали да ли желе да добију анатомију и остану у СФРЈ.

Главни циљ хрватских оружаних снага је био да разоружају регуларну српску полицију у Книну и другим крајишким градовима. Да би то спречили, локални Срби под командом Милана Мартића и Милана Бабића, су блокирали путеве у јужној Хрватској. За запречавање путева углавном су користили дрвене трупце, па су ови догађаји познати као Балван револуција.

Хрватска је на блокаду путева одговорила слањем специјалних одреда полиције у хеликоптерима, који су требали да изврше десант на Книн, али су их пресрели авиони Југословенског ратног ваздухопловства и приморали да се врате у Загреб.

-За породице погинулих нема утехе, њихов бол је вечан а губитак ненадокнадив а на држави и свима нама је да покажемо да жртва њихових најмилијих није била узалудна. Захваљујући њима и свим борцима који су ратовали за слободу, ми данас имамо Србију и Републику Српску.  Обавезу да их никад не заборавимо али да, ако буде требало, и са пушком у руци бранимо границе Србије и Српске  и слободу српског народа – каже Игор Матковић, председник општине.

СПИСАК ПОГИНУЛИХ

У ратовима од 1991. до 1999. године са територије општине Велика Плана погинули су, умрли или страдали на други начин војници и полицајци Зоран Ранђеловић, Игор Павловић, Зоран Ранитовић, Миомир Ракић, Ратко Дабовић, Ђорђије Мићовић, Слободан Милојевић и Карољ Ченгери из Велике Плане,  Слободан Јелић, Зоран Маринковић  и Радомир Николић из Милошевца, Светомир Видић и Веса Новаковић из Старог Села, Небојша Павловић и Јовица Павловић из Радовања, Живомир Јелић из Крњева, Живан Павковић и Срећко Антонијевић из Великог Орашја, Бранислав Николић из Лозовика и Синиша Станојловић из Трновча.

Породице ових погинулих, умрлих или на други начин страдалих бораца из других делова бивше СФРЈ  живе у Великој Плани: Сретен Лалић из Травника, Дејан Трифуновић, Момир Пешић, Борислав Рибаћ, Бранко Ђуричић и Небојша Ђуричић из Клине, Миладин Доганџић из Пећи,  Милан Зец из Костајнице, Раде Шкорић, Страхило Радмановић и Зоран Лежаја из Бенковца.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *