У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ ПОРАСТ БРОЈА ЗАРАЖЕНИХ: У овом месецу од короне оболело чак 22 деце

Пише: Душан Марић

У последњих неколико дана расте број оболелих од короне у  Великој Плани.

Највећи број заражених регистрован је у среду, чак двадесет и једно.  Дан раније вирус је потврђен код дванаесторо тестираних. У понедељак и четвртак било их је по седморо.

Од почетка августа на територији општине регистрована су 104 оболела. Оно што је алармантно јесте чињеница да је међу њима 22 деце.

-До почетка ове седмице просек заражених је био мање од троје дневно. Ове седмице тај просек је већ порастао на једанаесторо дневно. Због тога сам данас, водећи се логиком да је боље спречити него лечити, заказао седницу Општинског штаба за ванредне ситуације – каже Игор Матковић председник општине.

Општински штаб је усвојио закључак којим се привредним субјектима регистрованим за обављање јавне делатности, посебно угоститељским објектима и школама,  налаже да санитарно-хигијенске мере „подигну на највиши могући ниво“.

Штаб предлаже Скупштини општине да се обустави расписивање планираних референдума о увођењу самодоприноса у појединим селима, као и спровођење расписаних избора за Савете месних заједница.

Штаб апелује на грађане да се вакцинишу, јер је то, уз избегавање масовних окупљања, поштовање физичке дистанце и ношење заштитне маске, најбоља гаранција да неће доћи до заразе а ако до ње и дође да ће она проћи са лакшим симптомима и последицама.

-Наредне недеље заказаћу седницу Општинског штаба на којој ћемо поново анализирати стање. Посебно ћемо размотрити проблем масовних окупљања и предлог да се скрати време рада угоститељских објеката. Већина угоститељa ради уз коректно поштовање мера али има и оних који их уопште не поштују, него се бахате и пркосе свим мерама државе и Oпштине.

На територији општине Велика Плана са обе дозе вакцине вакцинисано је 10.227 особа, што је око 35 одсто одраслог становништва. Прву дозу вакцине примило је њих 418 а трећу 313.

-Од данас ковид амбуланта ће продужити радно време до 18 часова, док ће лабараторија радити до 14.30. И амбуланта и лабараторија ће радити и у дане викенда  – каже Слађана Јанковић, директор Дома здравља.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *