МИСИЦЕ ЈУЧЕ ДЕФИЛОВАЛЕ СТОЧНОМ ПИЈАЦОМ КРАЈ МОРАВЕ: Изабране најлепше краве, овце и козе Велике Плане

Пише: Душан Марић

Јуче је у Великој Плани 38. пут по реду одржана изложба приплодних грла сименталске расе, на којој су биране најбоље и најлепше краве, овце и козе.

Част мушког рода на сточној градској пијаци јуче су тврдоглаво бранили једино овнови.

Модном пистом, односно обором, испред трочланог жирија и знатижељних посматрача,  продефиловало је више од 50 крава лепотица, које су се надметале у три категорије: краве, првотелке и јунице. Неке од њих су биле сређене и нашминкане, као да су спремане за Фарму а за већину је било очигледно да су на такмичење дошле  наврат-нанос, право из штале.

У све три категорије апсолутни победници по броју награда су два имењака, два Драгослава.  Драгослав Славнић, који је освојио три награде у укупном износу од 30.000  и Драгослав Донић, којем су његове краве донеле четири медаље и кућни буџет му допуниле са 25.000 динара. И саме себи тако зарадиле 160 бала сувог сена или 100 бала квалитетне луцерке.

У категорији „обичних“ крава, у правом фото финишу, за пола прса, шампионско звање освојила је крава Драгослава Славнића, прва  пратиља је крава његовог имењака Донића, друга Горана и Бојана Чобанова а трећа Драгана Стевића.

И међу првотелкама победничким венцем од луцерке поносно се окитила крава Драгослава Славнића, венцем прве пратиље првотелка Драгане Барјактаревић,  док су првотелке власништво Драгослава Донића и Добрице Марјановића тешка срца морале да се помире са трећим и четвртим местом. Видно револтиране оне су изјавиле да ће се такмичити и следеће године али су их друге такмичарке подсетиле да то неће бити могуће јер догодине неће бити првотелке већ друготелке.

Ако све буде живо и здраво, па је газда у међувремену не прода неком месару, оперисаном од смисла за крављу лепоту, у следећих годину дана а можда и дуже (што највише зависи од тога да ли ће госпођа корона до тада отићи у пензију) мис јуница Велике Плане биће јуница Драгослава Донића. Истина, она за годину више неће бити јуница али ће јој остати титула лепотице. Па ће имати шта да памти и приповеда својој телади. Е, телади моја, у добра стара времена, кад су ови људи још увек имали смисла за праву крављу лепоту, ваша мајка је била најлепша у Великој Плани. О мени су и новине писале. Није било бика који се за мном није окренуо.

Њеној шталској другарици, са којом несебично дели јасле и корито, припало је место друге пратиље. Прва пратиља је шарова Драгослава Савића. У борбу за медаље између два Драгослава умешао се и Драган Стевић, али је његова јуница морала да прогута кнедлу и задовољи се местом треће пратиље и новчаном наградом за коју ће јој газда моћи купити 35 лепих бала сена.

Од изложених приплодних овнова за најбољег је проглашен ован Добрице Димитријевића. Није познато да ли се са мишљењем жирија слажу и овце које су присуствовале изложби.

А по оцени стручног жирија, најбољу и најлепшу женску представницу овчијег рода на изложбу је довео Драган Павловић, друга је овца Слободана Донића док је њена супарница власништво Момчила Обрадовића морала да се задовољи трећим местом и бронзаном медаљом. Све три шампионке су носиле гардеробу од чисте рунске вуне.

Међу козама жири је својим стасом и гласом највише очарала коза Ивана Јовичића и на тај начин за свог власника „обрстила“ награду од 3.000 динара.

Као што је то уобичајено на свим изборима за мис, па и оним сточним, већина такмичарки је мудро ћутала и преживала, али било је и оних које су, гласно ричући, показивале своје емоције и коментарисале рад жирија. А било је и блејања.

По традицији, покровитељ избора најбољих и најлепших крава, оваца и коза Велике Плане била је локална самоуправа.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *