Пристигло 4.958 цртежа из 35 земаља – Отворена 3. међународна дечија ликовна изложба

Пише: Душан Марић

У Великој Плани је данас отворена Трећа међународна изложба дечијих ликовних радова малог формата Мини рестАРТ, једна од највећих изложби те врсте у свету.

На конкурс, који је тематски посвећен птицама, је приспело  укупно 4.958 радова, 2.723 из Србије и 2.235 из иностранства.

Учешће на конкурсу узели су најмлађи ствараоци из 35 земаља са пет континената. Недостају само малишани из Јужне Америке.

То су млади старости од 4 до 18 година из Русије, САД, Велике Британије, Азербејџана, Аустралије, Бангладеша, Белорусије, Босне и Херцеговине, Бугарске, Грчке, Египта, Израела, Индије, Индонезије, Ирана, Казахстана, Латвије, Литваније, Мађарске, Молдавије, Пољске, Румуније, САР Хонг Конга, Северне Македоније, Словачке, Словеније, Тајланда, Таџикистана, Турске, Украјине, Хрватске, Црне Горе, Швајцарске и Шпаније.

 

Од бивших југословенских република данас своје представнике у Великој Плани није имала само Хрватска.

Међународни стручни жири изабрао је 1.134 рада за финалну изложбу и доделио је 80 награда и посебних похвала ауторима разврстаним у пет старосних категорија, четири похвале ликовним педагозима и две похвале установама које су послале колекције радова.

Отварању изложбе, између осталих, присуствовао је и амбасадор Египта у Србији Аmr Aljuwaili.

Организатор конкурса и изложбе је Образовно-креативни центар РЕСТАРТ, који води професор Снежана Гроздановић. Она је изложбу, која је одушевила више од 200 посетиоца који су данас продефиловали кроз Градску кућу у Великој Плани, припремила уз помоћ професора историје Иване Томас, мастера сликарства Уроша Стојиљковића и Вељка Воштића, пилота у пензији.

  

Само две недеље након што су се у нашој земљи на конференцији несврстаних окупили представници 106 држава и у време кад се у Београду одржава Светско првенство у боксу на којем учествују спортисти из 103 државе, Србија је поново центар света. Овај пут оног најлепшег, дечијег света.

Међу више од хиљаду изложених радова има и оних чијег се квалитета и уметничких домета не би постидели ни највећи сликари.

-Ово је предивно. Куд год се окренете свуда око вас лепршају птице и дечија машта. Хиљаде слика, хиљаде боја, хиљаде птица. Чаробни свет који човеку одмара и очи и душу. И све птице, и све слике и сва деца која су их сликала, од оних из Србије и Азербејџана, преко оних из Белорусије и Шпаније, до малишана са Тајланда и из Индонезије, говоре истим језиком. Језиком тако разумљивим сваком ко има око да види лепоту и душу да осети доброту – каже Невена Бојковић, одборник у Скупштини општине Велика Плана.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *