РУЖНЕ СЛИКЕ У БУЛЕВАРУ ДЕСПОТА СТЕФАНА: Бахатост, безобразлук, нерад и аљкавост

Пише: Душан Марић

Локална самоуправа се труди да град Велика Плана изгледа што лепше. Ове јесени две улице у центру града пресвучене су новим слојем асфалта. Управо ових дана издвојено је још 50 милиона динара за нова пресвлачења и асфалтирања неасфалтираних улица у граду и селима. У току су радови на сређивању улаза у Велику Плану из правца Великог Орашја. Прво ће бити завршен део од железничког надвожњака до улазне рампе на ауто-пут Београд-Ниш, а план је да следеће године буде завршена цела саобраћајница, до надвожњака преко ауто-пута. Покренута је и процедура за изградњу првог кружног тока у граду, код искључења са ауто-пута. И све те радове Општина финансира из свог буџета.

Огромна већина грађана такође даје допринос да нам град буде сређен. Међутим, постоје и они који раде супротно. Који као да се труде да град буде што неуреднији и прљавији. И, што је посебно забрињавајуће и недопустиво, због тога не трпе никакве последице.

На слике смећа баченог поред контејнера смо навикли. Појединим људима представља превелик напор, изгледа не само физички него и умни,  да кесу са смећем уместо поред контејнера баце у контејнер. Понашају се као да ово није њихов град и да је неко други обавезан да чисти смеће које остављају за собом.

Већ неколико дана грађани зову и протествују због ружних слика које се могу видети у Булевару Деспота Стефана, на потезу од градског вртића до ресторана Нино.

Слика прва

Пре две недеље почели су радови на повезивању на електро мрежу нове стамбене зграде, која је изграђена у троуглу између Булевара Деспота Стефана и Улице Краља Петра Првог. Због тога је од те зграде до најближег од три солитера ископан канал. Који је након полагања каблова, више дана стајао незатрпан. Канал и земља избачена из њега угрожавали су саобраћај, како аутомобилски, тако и пешачки.

Затрпавање канала је извршено тек након интервенције из Општине код Електродистрибуције, која је извођач радова.

Као и да није. Земља је ошљарски, тек реда ради, набацана на канал, тако да је пола ње остало изван канала. Људи која туда пролазе, посебно станари поменутих солитера, газе блато а возачи морају да добро отворе очи да не поломе аутомобил на каналу којим је пресечен коловоз у Улици Краља Петра.

Колико још дана или недеља треба да се чека да се из Електодистрибуције смилују и саобраћајнице и тротоаре врате у првобитно стање?  Разумем да је за асфалтирање канала можда рано, треба земља да се слегне, али што је тешко да се сва земља врати у канал, утаба и да се преко ње наспе слој песка? За све то довољан је један радник, једна лопата и један дан рада. И неко савестан и одговоран. Само толико колико је савестан и одговоран кад грађанима редовно шаље рачуне за електричну енергију и против њих олако и бездушно подноси пријаве извршитељима.

Свој допринос да тај део града изгледа као каламужа дају и поједини несавесни возачи који, ради куповине у супермаркету „Дима“, ресторану „Нино“ или из неког другог разлога, своје аутомобиле паркирају баш на ископу – тамо где је паркирање и иначе забрањено. Па праве још веће блато.

Слика друга

Пре месец и по дана, поводом ослобођења Велике Плане у Првом светском рату, делегације Општине и делегација пензионера положиле су венац на споменик Краљу Петру Првом. Венци су одавно увенули, требало их је склонити али изгледа да то нема ко да учини.  Или неко можда очекује да председник општине дође и склони венце?

Слика трећа

Одмах ту, код споменика и блатњака, око солитера у Булевару Деспота Стефана, зелене површине су ишаране стотинама комада смећа. У најужем центру града. Просто не знам коме бих више замерио на таквој слици: комуналном предузећу или управницима те три зграде. Све три зграде плаћају жене које их одржавају. Зар је тешко платити их и да једном седмично одвоје по пола сата и покупе кесе и папире око зграда?

Слика четврта

Мање од стотину метара од зелених површина препуних кеса и папира, преко пута градског вртића, неки инвеститор одскора прави нову стамбену зграду. И добро је што је прави. Добро је што се ради и гради, што се Велика Плана развија. Али не да није добро, већ је недопустиво, што извођачи радова свакодневно крше саобраћајне прописе, што угрожавају саобраћај, што уништавају зелене површине и саобраћајну инфраструктуру. И што од улице праве блатњак.

Наиме, они камионима на градилиште улазе директно из супротне саобраћајне траке, газећи преко травнатог појаса и ивичњака који раздвајају две коловозне траке. Уместо зелене површине сада је између две коловозне траке блато. Људи практично себи отворили нову саобраћајницу.

Ово место је мање од стотину метара удаљено од Полицијске станице. Полицајци њиме свакодневно пролазе. И виде бројне доказе насилничке вожње. Како је могуће да бар неко од њих није нашао за сходно да сврати до зграде, напише инвеститору казну и упозори га да радници које је ангажовао престану са насилничком вожњом, бахатим угрожавањем саобраћаја и уништавања зелених површина?

Само двадесетак метара даље од ове слике бахатости и безобразлука граде се још две много веће зграде. Колико знам, инвеститори су Бојан Миловановић и Драган Костјерчевић. Радови на тим градилиштима се изводе већ годину дана. Али крај њихових градилишта на зеленој површини између две коловозне траке трава није погажена. Нема ни једног трага преласка аутомобила. Људи радове изводе уз поштовање саобраћајних прописа и водећи рачуна да не праве штету.

И како да се на крају не запитам оно што се свако нормалан запита кад наиђе крај ругла које се види на овим сликама: а шта ради општинска комунална инспекција? Чињеница да комунална инспекција нема довољно службеника није оправдање да се не реагује на ове примере бахатости и безобразлука.

У центру града. И све у једној улици. И све на растојању мањем од три стотине метара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *