Играју Марија Бергам, звезда серије „Сенке над Балканом“ и Вјера Мујовић

Марија Бергам, главна јунакиња контроверзне серије „Сенке над Балканом“, која је јавност шокирала експлицитним сценама секса, бруталног насиља, убистава и конзумирања дроге, вечерас ће гостовати у Великој Плани.

Заједно са Вјером Мујовић она ће у сали биоскопа Центра за културу Масука одиграти представу „Две жене и један рат“, коју је по тексту Јелене Кајго режирао Алек Цонић.

То је прича о две жене, заборављене хероине Првог светског рата.

Једна је Американка Мајбл Грујић, рођена Гордон, удата за српског дипломату Славка Грујића а друга је Српкиња Јелена Лозанић, удата за највећег добротвора српског народа у САД Џона Фротингама, који је Краљевини Србији поклонио новац у износу од њена четири годишња буџета.

Само у једном дану усвојио је 600 српске деце.

По избијању Првог светског рата Мајбл Грујић је позвала Николаја Велимировића који је одржао 1915. године сто двадесет ватрених беседа у исто толико америчких градова и скупио хиљаде долара помоћи, као и хиљаде добровољаца. Основала је Одбор госпођа у циљу прикупљања средстава за Девојачку школу, а са Михајлом Пупином основала је у Њујорку 1915. године Српски пољопривредни комитет за помоћ. За време Славковог дипломатског службовања у Лондону покренула је Српски потпорни фонд (1917) и од прикупљених средстава купљен је санитетски материјал за болнице по Србији.

Мејбл Грујић основала је 1914. године болницу Светог Јована, окупила малу групу добровољних болничарки, међу којима је била и Флора Сандс и 10. августа исте године упутила се са својом екипом у Србију. Путовали су бродом од Марсеја до Солуна и то све време трећом класом, како би уштедели што више новца од прикупљене помоћи и донели га у Србију. Чим су стигли у Србију распоређени су у Крагујевцу и одмах почели са радом. Мејбл Грујић такође је била од велике помоћи и код организовања рада Америчке мисије у Србији.

Након што је избио Балкански рат, Јелена Лозанић се придружује Колу српских сестара као болничарка. Неговала је рањенике у санаторијуму „Врачар”, и сате проводила бринући о ратној сирочади.

По избијању Првог светског рата, њено доброчинитељство се наставља и она као представница Црвеног крста Краљевине Србије одлази 1915. године у Америку, где је од 1915. до 1920. године сакупљала помоћ за отаџбину. Њен муж је постао један од највећих добротвора према Србима. Пружио је милионску помоћ, а Јелена је широм Америке вршила најживљу и најплеменитију пропаганду. Делфа Иванић је у Ријеци примила послану помо из Америке. У Чачку је Јелениним настојањима основан дом ра затну сирочад, који је издраван од тих прилога и те помоћи, као и сам Црвени крст.

Две жене, две земље, две љубави и једна мисија – помоћи Србији и јуначком српском народу.

Две сјајне глумице, одлична представа и права прилика за све Плањане да лепо проведу вече.

Представа почиње у 20 часова а цена улазнице је 300 динара.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *