ВЕЛИКА ПЛАНА ДОБИЛА ПЕТ НОВИХ СУДИЈА: Скупштина Србије вечерас изгласала њихов избор

Пише: Душан Марић

Велика Плана ће у нову 2022. годину ући са чак пет нових судија.

Скупштина Србије је на управо завршеној седници, гласовима 185 народних посланика, донела одлуку о избору пет нових судија у Основном суду у Великој Плани.

Први пут на судијску дужност изабрани су Бојана Лалић, тужилачки помоћник у Основном јавном тужилаштву у Великој Плани, Душан Милошевић, корисник почетне обуке на Правосудној академији, Светлана Јовић, судијски помоћник у Основном суду у Пожаревцу, Тамара Радовановић, судијски помоћник у Основном суду у Великој Плани и Јелена Вучковић, такође судијски помоћник у истом суду.

Након што новоизабране судије положе заклетву, плањански суд ће имати 17 судија.

Својевремено је Високи савет судства донео одлуку да Основни суд у Плани има 14 судија. Међутим, тај број никада није био попуњен. Због одласка судија у пензију или на друга радна места, на једној и врло споре процедуре избора нових судија, на другој страни, прошле године је правду у Великој Плани делило само осморо судија.

У јулу месецу ове године ВСС је одлучио да број судија у Плани повећа на 18. Тренутно их ради 12, након вечерашњег избора има их 17, а у току је конкурс за једно преостало судијско место.

На данашњи дан, сваки судија у Великој Плани у просеку суди у око 900 предмета.

Становници Велике Плане очекују да ће избор пет нових судова значајно олакшати рад ове правосудне институције, те да ће се судски спорови решавати са мање чекања него што је то до сада био случај.

Сенку на лепу вест о избору нових судија баца информација да ће суду у Плани ускоро бити делегирано 1.300 банкарских предмета из Првог и Трећег основног суда у Београду и Основног суда у Новом Саду.

На предлог Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу, Скупштина Србије је вечерас донела одлуку да Славици Ивановић, јавном тужиоцу у Основном јавном тужилаштву у Великој Плани, 27. априла 2022. године престане функција јавног тужиоца, због навршења радног века.

Чланом 89. став први Закона о јавном тужилаштву утврђено је да функција јавног тужиоца престаје по сили закона кад наврши 65 година живота или 40 година радног стажа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *