КРЊЕВО ДОБИЈА ДЕЧИЈИ ВРТИЋ – Данас положен камен темељац

Полагањем камена темељца данас су у Крњеву код Велике Плане започели радови нa изградњи дечијег вртића.

Камен темељац положили су председник општине Игор Матковић и директор предшколске установе у Великој Плани „Дечије царство“ Марија Старчевић а свечаности су присуствовали и заменик председника општине Марко Шућур и председник Скупштине општине Душан Марић.

Објекат површине 245 метара квадратних гради се у дворишту основне школе „Вук Караџић“, између две постојеће школске зграде.

-У овој фази планирани су груби грађевински радови, завршно са покривањем објекта, чија је вредност девет и по милиона динара. Већи део новца обезбедила је Општина, милион динара је донација компаније „ДИС“, док ће Мија Радовановић, власник истоимене винарије, дати 1.700.000 динара. Вредност целог пројекта је око 18 милиона динара. Међутим, пројекат је урађен прошле године а у међувремену је грађевински материјал знатно поскупео, па ће укупна вредност радова сигурно бити знатно изнад планиране  – каже Братислав Живановић Патак, директор ОШ „Вук Караџић“.

У објекту, који ће осим просторија за боравак деце, имати савремену кухињу, трпезерарију и санитарни чвор, биће места за више од педесеторо малишана.

-Сада у Крњеву имамо само полудневни боравак деце, који смо организовали у згради основне школе. Радимо у две смене, са тридесет и осморо деце, од чега шесторо деце похађа предшколску наставу. Једна смена траје пет, друга четири сата – каже Марија Старчевић, директор „Дечијег царства“.

Цветко Стојановић, председник МЗ Крњево и Небојша Спасојевић, одборник из МЗ Савановац, истичу да ће изградња вртића имати велики значај за обе месне заједнице, које дели само ауто-пут Београд-Ниш.

-Овде у школи у вртић иде тридесет и осморо деце. Међутим, има деце из Крњева која родитељи воде у Велику Плану или у Милошевац. Колико сад могу да се сетим, у питању је најмање дванаесторо деце. Овде нема организованог целодневног боравка  а њихови родитељи раде, па су принуђени да их воде у вртић у град или суседни Милошевац. Кад вртић буде завршен, радиће целог дана и ти родитељи ће своју децу свакако преместити у своје село, ближе кући.

Сенку на данашњу свечаност бацила је чињеница да у темеље вртића који су изливени одмах после полагања камена темељца није постављена железна арматура. Ни једна једина шипка. Што у будућности може да представља велику опасност по комфор али и безбедност објекта и деце која у њему буду боравила.

У време писања текста није било познато да ли је у питању превид пројектанта или пропуст извођача радова. Симптоматично је да надзорни орган није присуствовао бетонирању темељних стопа.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *