ОПШТИНА ВЕЛИКА ПЛАНА НАГРАЂУЈЕ СВЕ ОДЛИЧНЕ УЧЕНИКЕ – 1.200 ученика основних и средњих школа добија по 10.000 динара

Општина Велика Плана ће од ове године новчано награђивати све ученике плањанских основних и средњих школа који школску годину заврше са одличним успехом.

Општинско руководство је одлучило да сваки одликаш из општинског буџета добије по 10.000 динара.

-У Србији је пракса да стипендије и кредите углавном добијају само они ученици који су у свим претходним разредима остварили одличан успех. Што је по мени погрешно. Например, зашто ученик који је први разред средње школе завршио четворком, а у следећа два био одличан, не би добио кредит и тако био награђен јер је постао бољи ученик? Зато ће новчану награду Општине Велика Плана добијати сваки ученик који је у последњем завршеном разреду остварио одличан успех, без обзира каквим је успехом завршио разред или разреде пре тога – каже Душан Марић, председник Скупштине општине.

 

У општинском руководству сматрају да ће овај начин подстаћи ученике, посебно оне који су претходни разред завршили са врло добрим, па и добрим успехом, да више уче, да се потруде да поправе успех и буду одликаши. И на тај начин не само добију општинску новчану награду већ и побољшају своје шансе да сутра упишу жељену средњу школу, односно факултет.

-Важно је нагласити да ће ове године бити награђени и они ученици који су одличан успех постигли у претходној 2020/2021. школској години. А после јуна, када се заврши текућа школска година, поново ћемо све оне који буду одлични наградити са по 10.000 динара – објашњава Марић.

По подацима који су добијени из школа, у Гимназији, Средњој техничкој школи и Економско-угоститељској школи у Великој Плани у прошлој школској години са одличним успехом разред је завршило око 200 ученика, док их је у основним школама скоро 1.000.

Награде ће бити исплаћене искључиво из буџета Општине, која ће новац пребацити школама.

-Паре ће бити уплаћене школама чим средње и основне школе измене своје правилнике, тако да њима предвиде новчано награђивање одличних ученика. Очекујем да се то заврши накасније у фебруару – наглашава Оливера Которчевић, начелница Оделења за друштвене делатности.

Због описног оцењивања, награде неће добијати ученици који заврше први разред основне школе.

-Захваљујући доброј политици Владе Србије и председника Вучића, али и одговорном пословању локалне самоуправе, стање у привреди наше општине је све боље, приходи у општински буџет су све већи и у могућности смо да уз студенте почнемо да новчано награђујемо и наше најбоље ученике – каже председник општине Игор Матковић.

До краја месеца биће расписан и конкурс за доделу студентских стипендија. Кад се узме у обзир број становника и број подељених студентских стипендија општина Велика Плана је међу најбољима, ако не и најбоља у Србији.

-Прошле године стипендије је добило 187 студената. Ми се надамо да ће их ове године бити више од 200. Улагање у младе, у њихово образовање није улагање само у њихову, већ и у будућност Велике Плане, па и целе Србије. Улагање у младе је најбоља инвестиција за нашу државу и наш народ  – истиче председник плањанске општине.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *