ОЧЕКИВАНО: Две трећине грађана подржале промене устава

Већина бирача у Великој Плани изјаснила се за промену устава Републике Србије.

Као што се и очекивало, на данашњем референдуму за промену уставних одредби које се односе на правосуђе гласале су две трећине бирача.

Од укупно 36.071 уписаних бирача данас је гласало њих 9.785 или 27.13 одсто.

Према незваничним резултатима 6.345 или 64.84 одсто гласало је за, против је било 3.295 или 33.67 одсто, док је неважећих листића било 103, односно 1.05 одсто.

Гледано територијално, присталице уставних промена победиле су у свим насељеним местима у општини Велика Плана.

Највише грађана се за промену устава изјаснило на бирачком месту Основна школа Бугар Мала у Лозовику, чак њих 83.18 одсто.

Против промене устава највише грађана изјаснило се на бирачком месту Дом културе у Великој Плани, њих 53.87 одсто и то је једино бирачко место на територији општине на којем промена највишег државног акта није добила већинску подршку грађана.

Према свим анкетама у Србију у последње две деценије судови и тужилаштва су институције у које грађани Србије имају најмање поверења. Више од две трећине грађана сматра да у правосуђу владају корупција и непотизам, да су судије држава у држави.

До сад је судије и тужиоце бирала Народна Скупштина Републике Србије. Убудуће ће их бирати Високи судски савет и Високи тужилачки савет.  Поједностављено, убудуће ће судије и тужиоци бирати сами себе.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *