ОВА ВЕСТ ЋЕ ОБРАДОВАТИ СТУДЕНТЕ ИЗ ВЕЛИКЕ ПЛАНЕ: Општинскa стипендијa без материјалног лимита

Велика Плана је општина која се у целој Србији издваја по улагањима у образовање и условима под којима студенти могу да добију општинску стипендију.

Захваљујући веома повољним условима, прошле године стипендију је добило 187 високошколаца, чији је просек студирања најмање седам, који нису понављали више од једне године студија, који нису понављали претходну годину студија и у чијим породицама просек примања по члану домаћинства није прелазио одређену границу.

За студенте прве година услов је да су све године у средњој школи завршили са одличним успехом.

Од ове године ти услови ће бити још повољнији. Наиме, просек примања по члану домаћинсва више неће бити услов за добијање стипендије.

-Закључили смо да је неправедно да деца која су добри студенти, која имају добар просек оцена, само због тога што су им родитељи имају веће приходе, буду ускраћена за стипендију од своје општине и на неки начин буду дискриминисана – каже Оливера Которчевић, начелник Оделења друштвених делатности.

Конкурс за стипендије биће расписан почетком фебруара.

Одлука о укидању материјалног цензуса за добијање студентске стипендије је само једна у низу мера које су држава и ова локална самоуправо донела у циљу подршке образовању.

Подсећамо, већ првог фебруара, неколико хиљада младих из Велике Плане, старости између 16 и 29 година, од своје државе ће добити помоћ од 100 евра.

Сви ученици основних и средњих школа, који су прошлу школску годину завршили са одличним успехом, у фебруару ће од Општине бити награђени са по 10.000 динара.

По подацима које су школе до данас доставиле Општини, у школској 2020/2021. години одличан успех остварило је око 265 средњошколаца и 1.200 ученика основне школе.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *