ОПЕРСКЕ ЗВЕЗДЕ СИНОЋ ПЛАЊАНИМА ПЕВАЛЕ СТАРЕ СРПСКЕ ПЕСМЕ: Савиндан обележен академијом и концертом

Пише: Душан Марић

Бројним свечаностима Велика Плана је јуче обележила школску славу Савиндан.

Централни догађај била је Градска светосавска академија, која је одржана синоћ у Центру за културу „Масука“.

На свечаној академији, у исцрпној и надахнутој беседи  „Свети Сава – благовеститељ Царства Божијег“, великоплањански катихета Бранко Тодоровић, подсетио је на животни пут и велику верску и духовну заоставштину коју је Растко Немањић оставио српском народу и Српској православној цркви.

У наставку свечане академије, којој су присуствовали и председик општине Игор Матковић, његов заменик Марко Шућур и председник Скупштине општине Душан Марић, одржан је концерт духовне и традиционалне компоноване музике „Вече српске соло песме“.

Соло песме Станислава Биничког, Исидора Бајића и Стевана Мокрањца, које су некада свиране на светосавским баловима, на пријемима у двору Обреновића, у салонима Маце Пункторке и Мејбел Грујић, извели су првакиња београдске Опере Јасмина Трумбеташ и др Саша Божидаревић, тенор, уз клавирску пратњу др Мине Ристић Јонић.

Њиховом наступу највише су се обрадовали ученици Музичке школе „Божидар Трудић“.

Дан раније у галерији Дома омладине отворена је изложба дечијих ликовних радова.

Директор Центра за културу Предраг Георгијев истиче да Велика Плана и установа коју води постају место све значајнијих културних дешавања.

-Недавно су наши суграђани имали прилику да уживају у две изузетне позоришне представе. То су монодрама „Бог те мазо“, по прози Бранка Ћопића, коју изводи Зоран Карајић из Шабачког позоришта и комедија „Уби ме курје око“, најновије остварење Весне Станковић. У децембру су завршени 43. Масукини позоришни дани. Пре тога имали смо дводневни концерт Ансамбла националних игара и песама са Косова и Метохије Венац,  затим изузетно успешан и посећен наступ Ју групе у градском парку.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *