ПРЕЛЕПИ ПЛАЊАНСКИ МУРАЛИ: Патријарси Павле и Иринеј, генерал Младић и – девојка са Мораве

Пише: Душан Марић

У последњих неколико година у градовима, па и селима, широм Србије шири се мода да се по зидовима сликају портрети познатих личности.

Знани и незнани уметници сликају све и свакога. Од познатих и актуелних спортиста и политичара, преко знаменитих личности из српске историје, до највећих криминалаца, ријалити звезда и сличног друштвеног шљама, од којих су, на срамоту свих нас, телевизије са националном фрекфенцијом, штампани медији и друштвене мреже направили својеврсне хероје и узоре српској омладини.

Та мода је стигла и у Велику Плану. Али, за разлику од многих других градова и општина, ова општина, која се налази на размеђу Поморавља и Шумадије, нема ни један мурал којег би требала да се стиди.

Сва четири мурала насликана у овом граду налазе се у главној улици, која носи име Милоша Великог.

Три мурала су на улазу у град из правца Смедерева, на потпорним зидовима код подвожњака испод железничке пруге.

На десном зиду, један до другог, налазе се изузетно лепо урађени портрети двојице српских патријарха, Павла Стојчевића и Иринеја Гавриловића. Висине су четири а ширине два и по метра.

Оба су дело академске сликарке из Велике Плане Уне Николић и њеног колеге из Шапца Ђурађа Стевановића.

Са друге стране улице, преко пута у српском роду омиљених црквених великодостојника, плањанска ликовна уметница Андријана Симовић насликала је композицију црвенокосе девојке са Мораве, са реком и старим мостом, који су неки похлепни и неодговорни људи, пре деценију и по, размонтирали и – продали као старо гвожђе.

Одсликавање сва три ова мурала финансирала је Туристичка организација Велике Плане.

Две стотине метара даље, на згради која се налази поред седишта СПС-а, читавом ширином спољашнег зида, непознати уметници насликали су композицију која се састоји од три једнака дела.

На првој трећини, на подлози црвене боје, насликан је бели малтешки крст, у средини је српска тробојка а на последњој трећини портрет легендарног ратног команданта Војске Републике Српске, уз који су ћириличним словима, у три реда, у бојама српске тробојке, исписане речи: Ратко Младић, српски херој!

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *