ЛОЗОВИК – Асфалтирана Улица Саве Манојловића

Јуче су у Лозовику завршени радови на асфалтирању Улице Саве Манојловића.

Вредност радова износи око 5.000.000 динара а средства су обезбеђена из месног самодоприноса.

Јесенас је у Лозовику асфалтирана Доситејева улица, у дужини од пола километра, док је у Улици ЈНА замењен део старог коловоза, на деоници дугој 150 метара.

Лозовик је једна од месних заједница у Великој Плани чији су мештани на референдуму изгласали увођење самодоприноса , који износи два одсто од зараде.

Асфалтирање Улице Саве Манојловића и финансирање сличних пројеката у овој и другим месним заједницама дају за право заговорницима увођења самодоприноса.

Међутим, велики проблем, у смислу равноправности грађана, представља то што у пракси самодопринос не плаћају сви становници места у којем се он реализује.

Тако самодопринос не плаћају људи који раде у иностранству, значи они који имају највећа примања и пензионери, укључујући и оне „девизне“, док индивидуални пољопривредни произвођачи, чак и они који имају велику имовину и приходе, плаћају симболичне, скоро безначајне износе.

А то опет даје за право онима који заступају став да самодоприносе треба заменити увођењем одређене таксе коју би плаћали све становници, односно сва домаћинства у неком месту, што као могућност дозвољава Закон о финансирању локалне самоуправе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *