МАРИНИКА УДАРИЛА НА МАРИНИКУ: Хоће да лустрира саму себе

Пише: Душан Марић

Како се ближе избори, лидери коалиције ДОС поново све чешће прете да ће, ако којим чудом освоје власт, својим садашњим политичким противницима, што ће рећи Вучићу и напредњацима, социјалистима, радикалима и свима редом који не мисле да је Ратко Младић ратни злочинац забранити да се баве политиком. Како они кажу, лустрираће их. По систему, што да се са вама гањамо и прегањамо, лепо вас забранимо и то је то.

У  тим претњама најжустрија је Мариника Тепић. Жустра Банаћанка се већ толико уживела у улогу неког ко ће имати власт и моћ да суди и пресуђује чак и о томе да ли ће или неће грађанима бити дозвољено да се бави политиком да је, пре неки дан, на митингу у Нишу, говорећи о лустрацији, запретила да на изборима које она буде организовала неће моћи да се кандидује нико ко се огрешио о „људе, морал и етику“.

А сад да ја питам, има ли у Србији неког старијег од дванаест-тринаест година ко се није бар једном огрешио у људе, морал и етику? Макар у једно од то троје. Нема. А тек би било губљење времена  безгрешне тражити међу политичарима. Што значи да у Србији, кад би било како Мариника прети, избора не би ни било. Не би имао ко да се кандидује. Што значи да би Мариника, која је променила пет-шест странака, морала да лустрира и саму себе.

Наравно, Ђиласова најближа сарадница није мислила баш тако како је рекла. Језик јој је и овај пут био бржи од памети. Она је мислила на селективно лустрирање, на чијем удару би се нашли само њени политички противници.

Списак лустрираних би правила идеолошка комисија ДОС-а. Нешто као савремена инквизиција. Дeмократска и хумана. Ко год им стане на жуљ и угрози њихову власт они га лепо лустрирају. Имаш проблем? Лустрираш и немаш проблем. Већ замишљам овакве ситуације.

-Драгане, овај Пантић најављује да хоће да учествује на изборима. Да га рокнемо, мислим лустрирамо?

-Ти ли си Маро? А колико му овај ЦЕСИД даје процената?

-Два одсто.

-Нека га, далеко је од цензуса. Дај да државнички мудро и одговорно сачекамо следеће истраживање. Да мало припростој бирачкој стоци продајемо демократију.

Две недеље касније. Звони телефон.

-Имамо проблем, овај Пантић рипио на четири одсто подршке.

-Четири одсто!? Јеботе, то је озбиљна опасност по демократију у Србији. Одмах га убаци на списак лустрираних.

-А шта да ставим у образложењу?

-Стави шта год хоћеш. Напиши да се није вакцинисао, да навија за Партизан, да је био на Вучићевом митингу у Арени. Смисли нешто.

Минут касније. Опет звони телефон.

-Мариника, Владета овде. Рече ми Драган за овог Шојића…Да, да, Пантића. Напиши му, напиши му…да својим изјавама доводи у питање социјалистичку револуцију, братство и јединство и радничко самоуправљање. И додај да је негде у кафани причао вицеве о другу Титу и Кардељу. И псовао Друго заседање АВНОЈ-а.

-Јој, господине Јанковићу, шта причате, ово није четрдесет и пета…

-А, да…стално заборавим. Стави му да је био члан омладине код Шешеља. Да је у својим коментарима на Фејсбуку нападао тековине 5. октобра. Или, још боље, да је подржавао побуну Црвених беретки. Заједно са Коштуницом.

-Али и ви сте подржавали Легију и Јовановића. Заједно са Коштуницом.

-Подржавао, подржавао….стално ми набијате на нос те ситне грехе из младости ране. То је било пре две деценије, тада сам имао тек шездесет и пет година, био сам млад и незрео.

Не знам због чега, али увек кад слушам како неко од лидера ДОС-а као максим по дивизији лупа о масовној лустрацији сетим се више од 10.000 хапшења у акцији „Сабља“ у којој су под фирмом борбе против криминала ухапсили и десетине својих политичких противника. А сад, док сам гледао са којим жаром и изразом лица Мариника у Нишу најављује нашу и своју лустрацију сетио сам се и Голог отока приде. Да ли си за Тита или Стаљина? Па ја волим маршала Тита, јуначкога сина али, како да вам кажем, ипак је друг Стаљин, Стаљин…Немаш ти шта да мислиш. Води га.

А на памет ми пада и „лустрација“ из 1945. година. Кад су Брозови комесари, широм Србије, у скоро сваком месту које им је, захваљујући Црвеној армији, пало у руке одмах правили спискове на стотине, а понегде, као у Београду и хиљаде политички неподобних, оних који су били за Дражу и краља Петра, хапсили их, одводили у најближу јаругу и – лустрирали. Са метком у потиљак.

Шта ми би да повезујем ДОС и Броза? Отуд што у досовским странкама и невладиним организацијама, међу онима који се залажу за лустрацију, међу онима који мисле да је српски јунак Ратко Младић злочинац, преовлађују потомци Титових пуковника и комесара.

С тим што ови данас не би стрељали. Они би се задовољили само са тим да својим политичким противницима забране да се баве политиком. Посебно овима од којих већ десет година редовно губе на изборима.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *