ВУЧИЋ НА ПИТАЊУ РАТА У УКРАЈИНИ ПОКАЗАО КАКО СЕ ВОДИ ДРЖАВА: Између Сциле и Харибде

Пише: Душан Марић

Република Србија пружа пуну подршку територијалном интегритету Украјине али неће уводити санкције Русији.

Зато што поштује међународно јавно право али и води рачуна о својим темељним државним и националним интересима.

У најкраћем, то су јучерашњи закључци Савеза за националну безбедност Србије о рату између Русије и Украјине.

Закључци којима је председник Александар Вучић још једном показао како се државни брод спроводи између Сцхиле и Харибде.

Тек када се пажљиво ишчита свих 15 закључака, јасно је зашто Србија није, као већина других држава, пожурила да се о рату између два братска народа изјасни одмах по његовом избијању.

Сваки закључак, свака формулација у њима, је резултат пажљивог промишљања и уравнотежености.  А за то је било потребно време и хладна глава.

Код сваког компромиса најважније је да ниједна страна не буде потпуно задовољна али и да се ни једна не наљути. Што је врло тешко постићи. Србија је јуче у томе успела. И званична Москва и званична Украјина нису изнеле замерке на ставове које је о њиховом међусобном сукобу синоћ саопштио председник Србије.

Само сат времена након Вучићевог обраћања нацији, амбасада САД у Београду је поздравила ставове Србије а те исте ставове сви водећи руски медији, али и обични грађани широм највеће светске државе, дочекали су са одушевљењем. А тако нешто се у међународним односима не постиже ни лако, ни често.

Посебно не кад је у питању заузимање става о рату у Европи, између две велике силе, који може да изазове тектонске покрете планетарних размера. Са несагледивим последицама.

Закључци су и на унутрашњем плану обезбедили висок степен националног консензуса. Скоро да су помирили непомирљиво – ставове проруских екстремиста, који  ликују због избијања трагичног рата и који би сутра на таласу руске инвазије на Украјину са војском кренули преко Ибра, да Албанце протерају преко Проклетија и бројне антисрпске и антируске болументе, којој пада мрак на очи због сваког успеха Србије или Русије.

Оно што је најважније, ставови Србије о рату у Украјини су такви да нису ослабили позицију Београда у региону, посебно по питању статуса окупираног Косова и Метохије и Републике Српске.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *