ПРОБЛЕМИ У КОМПАНИЈИ MACARON MODA У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ: Плате касне а здравствене књижице нису оверене

Пише: Душан Марић

Уз рат који се на територији Украјине води између Русије и НАТО пакта, већ данима главна тема у Великој Плани јесу дешавања у локалној компанији „Macaron moda“, која запошљава више од 150 радника а производи одевне предмете.

Радници су незадовољни због тога што плате примају са великим закашњењем, здравствене књижице им нису оверене а касни се и са плаћањем трошкова путовања радницима који на посао долазе сопственим превозом.

На друштвеним мрежама је најављивано да ће у понедељак 28. фебруара радници ступити у штрајк упозорења. Како сазнајемо, у понедељак јесте дошло до окупљања радника у кругу компаније. Поједине раднице су у знак протеста одбиле да седну за машине, изгледа да је некима од оних које је пословодство сматрало за „коловође који побуњују раднике“ било забрањено да тог јутра уђу у погон а након што им се обратио власник компаније већина радника је наставила са радом. Али има и оних који су напустили компанију.

-Рекао нам је да смо радили и зарадили мање него што је потребно, да је предузеће због тога у финансијским проблемима, да ћемо фебруарску плату примити 20. марта, док ће нам јануарска бити исплаћена касније, на рате. Коме се свиђа свиђа, коме се не свиђа може да иде. Након тога десетак радника је напустило посао. Скоро сваки дан неко од радника оде. Ово не ваља а бојим се да не буде горе – каже радница која је замолила да јој не наводимо име.

Јуче су запослени добили  обећање, да ће им сутра, у петак,  бити исплаћено по 12.000 од јануарске и 20.000 од фебруарске плате. Остатак јануарске плате би примили у ратама, уз наредне плате.

Проблеми у овој компанији, која има значајну улогу у локалној привреди, трају месецима унаад. Радници се жале на мале плате, на тешке услове рада али и на својеврсни „мобинг“ од стране појединих лица, од којих су нека чији формално-правни статус у компанији радницима није јасан  а која у њој „ведре и облаче“.

Једна од радница са којом смо разговарали, која се шивењем бави „целог живота“, врхунски је мајстор и имала је добар статус у компанији, исту је напустила управо због притиска који више није хтела да трпи.

-Била сам на паузи и кренула да се враћам за машину. Један од шефова је почео да галами да идем брже. Нисам хтела да идем брже, да трчим. Ја нисам крпа. Цели живот се мучим и радим, не бежим од рада, одрасла сам са машином, што неко замисли ја то сашијем али да се неко на мене, па још пре људима, издире само зато што ћу на радно место сести пет секунди пре него што је њему дунуло у његову главу, то не бих ником дозволила. Па таман цркла од глади. Покушала сам да одбраним своје достојанство, међутим извређана сам. Позлило ми је. Отишла сам лекару, који ми је дао боловање. Кад сам дошла назад у фирму, позвана сам на спрат, код локалног политичара, који ме је, онако са висине, изгрдио и извређао. Од власника никад нисам доживела сличну непријатност, он је у опхођењу са радницима коректан. Дала сам отказ и отишла у другу фирму  – каже једна од бивших радница ове компаније.

У локалној самоуправи, у куоларима, сви подржавају права радника, покушавају да помогну у проналажењу решења, посебно око овере здравствених књижица, али се плаше да превеликим инсистирањем на правима радника не наљуте инвеститора и не буду окривљени за његов евентуални одлазак из Велике Плане.

Ништа мањи разлог за незадовољство радника јесте и то што им здравствене књижице нису оверене. У плањанској филијали Фонда здравственог осигурања кажу да књижице нису оверене зато што нису плаћени доприноси. Запослени у филијали често имају  проблеме и непријатности због радника којима треба здравствена заштита, посебно кад су у питању радници чије лечење захтева хитност и не трпи одлагање. Тај проблем се, наводно, решава тако што фирма радницима да новац потребан за лекарске прегледе и лечење.

Како незванично сазнајемо из Пореске управе у Београду, компанија је јуче платила доприносе за јануар, плаћени су и доприноси за децембар прошле године, али стоји ранији дуг од „око 30 милиона динара“. Фирма је поднела захтев за одобрење одложеног плаћања, такозвани репрограм, уз стављање хипотеке на некретнину.

-Разматрамо захтев. Нисам оптимиста да ћемо га решити позитивно. Наиме,  као гаранцију да ће обавезе бити плаћене компанија нуди хипотеку на своје објекте у Великој Плани, чију вредност процењује на два милиона евра. У банци ту имовину процењују на милион евра. То је такозвана хипотека другог реда, коју ми ретко прихватамо. Јер, у случају да компанија пропадне, од продатих некретнина своја потраживања  би прво ннаплатила банка а тек онда Пореска управа. Послаћемо наше људе из Смедерева у Велику Плану да погледају и процене вредност имовине. Али чак и ако прихватимо ту хипотеку, процедура ће трајати бар неколико месеци и за то време неће бити решен проблем овере здравствених књижица. Власник је обећао да ће убудуће редовно уплаћивати приспеле порезе и доприносе али је проблем дуг од раније.

Месечне обавезе компаније Macaron moda по основу плаћања пореза и доприноса износе око 11.800.000 динара.

У Агенцији за привредне регистре Macaron moda је регистрована као друштво са ограниченом одговорношћу. Основни новчани капитал друштва износи 24.000 динара и уплаћен је 3. јула 2017. године. Неновчани капитал друштва износи 24.730.050 динара и унет је 18. априла 2019. године.

Запослени кажу да је некаква средња плата у компанији између 37.000 и 40.000 динара а да уз прековремени рад, који су увек коректно обрачуна и плати, буду и знатно више.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *