ВЕЛИКА ПЛАНА ДОБИЛА НАЈСАВРЕМЕНИЈЕ САНИТЕТСКО ВОЗИЛО: Покретна болница, вредна 70.000 евра

Пише: Душан Марић

Међу 150 здравствених установа које су данас од Владе Србије на поклон добиле ново возило за хитну медицинску помоћ је и Дом здравља у Великој Плани.

У питању је специјализовани комби марке Citroen Jumper, који се, због уграђене опреме, без претеривања може назвати покретном болницом. Зато не чуди што на питање шта од опреме возило има, директор Дома здравља Слађана Јанковић лаконски одговара „има све“.

-Надам се да приликом набрајања нешто нећу да заборавим. Аутоматско носило. Мобилни сет за кисеоник. Кардиолошка столица. Спинална даска са фиксаторима за главу. Носило политрауме. Ригидни и вакумски сет за имобилизацију. Имобилизатор кичме – КЕД. Сет крагни за врат. Платнено носило. Комплет за интубацију и реанимирање. Зидни манометар. Преносни електрични респиратор. Мултифункционални бифазични дефибрилатор. И дванаестоканални ЕКГ – каже Јанковићева.

 

Фиксни сет за кисеоник има две носеће конструкције са фиксаторима са две кисеоничке боце запремине по 10 литара, редуцир притиска са манометром од 150 бара, протокомер са овлаживачем, цревом и маском и разводна црева за кисеоник.

Ту су још и интегрисани систем дезинфекције, кантица за игле, ојачано анатомско лекарско седиште у правцу вожње, са руконаслонима и ојачано анатомско седиште са руконаслоном и појасевима између преградног зида и носила иза главе пацијента, што пружа максималну приступачност и ергономију десне руке.

Возило има мотор Еуро 6, изузетну звучну и топлотну изолацију и најсавременији комуникациони систем између кабине возача и болесничког простора.

Шеф возног парка у Дому здравља Зоран Дончић је одушевљен возилом које је данас задужио.

 

-Изгледа као свемирски брод. Подједнако сам срећан и због медицинског особља и због пацијената. Лекари и медицинске сестре ће у возилу имати максимално добре услове за рад а пацијенти правовремену услугу, која по свом квалитету неће много заостајати од болничке.

Одушевљење не крије ни Дончићев колега, возач у хитној помоћи Илија Бојовић.

-Није тајна да ја, кад год сматрам да она то заслужује, јавно критикујем садашњу власт. Али за ових 150 возила, која је данас држава поклонила домовима здравља и другим здравственим установама широм Србије и за запошљавање нових 600 лекара капа доле и Влади Србије и Александру Вучићу.

Вредност возила око 39.000 а вредност у њега уграђене опреме око 30.000 евра.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *