Очишћен споменик палим ратницима у Трновчу – У балканским и Првом светском рату страдало 137 војника и подофицира

Пише: Душан Марић

Јуче је неколико активиста СНС очистило од лишћа, земље, траве, стакла, папира и другог отпада споменик у центру Трновча код Велике Плане, који је подигнут у знак сећања на мештане који су у Првом светском рату и два балканска рата погинули или умрли као припадници Војске Краљевине Србије.

Од 1912. до 1918. године за слободу Србије пало је 137 војника и подофицира из Трновча. Више од једне чете.

Њима су њихови наследници подигли леп споменик, чији су саставни део камене плоче на које су уклесана имена ових хероја и мученика. На једној плочи су и имена неколико бораца који су погинули као припадници партизанског покрета под командом Јосипа Броза.

-Нажалост, несавесни појединци су одвалили и однели три плоче са именима погинулих, па ћемо урадити нове. Такође, ангажоваћемо каменоресца да очисти плоче а посебно слова којима су исписана имена страдалих – каже Милена Ивановић Обрадовић, председник Месног одбора СНС и одборник у Скупштини општине.

Занимљиво је, и то је велика срамота, да ни у Трновчу, као ни у другим плањанским селима, нема улица са именима мештана, јунака са Дунава, Мачковог камена, Колубаре, Куманова или Солунског фронта али зато своје улице имају 7. јул, срамни датум из новије српске историје, када је познати комунистички пробисвет, у Белој Цркви код Крупња, из чиста мира, спроводећи револуционарни терор, убио двојицу српских полицајаца-позорника и партизански револуционари и авантуристи Петар Драпшин из Источне Херцеговине и Иван Милутиновић из Црне Горе. Који немају никакве везе са Трновчем и који су нанели много зла српском народу, јер су били истакнути барјактари изазивања грађанског братоубилачког рата у БиХ, Црној Гори и Србији…

Имена Трновчана који су погинули у два балканска и Првом светском рату могу се наћи у књизи „Моравска свитања“ коју је написао Боривоје Перић, један од најпознатијих хроничара новије историје Велике Плане.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *