ЕВО И ЗБОГ ЧЕГА: Србија ће у недељу поново изгласати убедљиву победу Вучића и СНС

Пише: Душан Марић

На изборима у недељу огромна већина грађана Србије гласаће за Александра Вучића и СНС.  Ако ћемо реално, и нема за кога другог.

Вучић је по квалитетима, резултатима и труду који улаже обављајући дужност председника државе за копље изнад своје конкуренције. То види свако ко има очи и памет. А Срби су за ових 30 година парламентарне демократије политички сазрели толико да се на дан гласања више не руководе емоцијама, већ својим и интересима државе, па гласају за оне за које мисле да ће те интересе најбоље заступати.

А један од интереса Србије, посебно у овом турбулентном времену,  јесте – сигурица. Да настави путем на којем се налази, путем унутрашње стабилности а не да експериментише са неком новом влашћу.

Под вођством Вучића и његових сарадника, ма ко их и колико волео или неволео, привреда Србије се потпуно опоравила. У десетинама већих и стотинама мањих новоотворених предузећа посао је добило више стотина хиљада људи. До пре десет година сваки трећи Србин није имао посао. Данас је без посла тек сваки десети.

Већ неколико година Србија је велико градилиште, у овом тренутку ради се више од 80.000 разних објеката, а Београд на води је вероватно највеће градилиште у Европи. Ма колико из опозиције вриштали и лили крокодилске сузе над порушеним ћумезима крај Саве, на месту где су раније биле оронуле бараке, непуштени железнички колосеци и сметљишта, никао је један нови град.

Упркос великим притисцима, добрим трговачким инстиктом, вештим балансирањем, често на ивици ножа, Вучић је Србији обезбедио неутралан међународни положај. Србија је једна од ретких држава у Европи која не води туђу спољну политику. Што се најбоље види на питању односа према рату у Украјини. Требало је много муке и памети па изградити позицију да Београд може да каже: нећемо уводити санкције Русији.

У изградњи модерних саобраћајница, у изградњи најсавременијих клиничких центара, болница и домова здравља урадио је више него што је урађено у претходних 50 година. А оне који ће на ово да кажу, није урадио Вучић већ је урадила Србија, питање: а зашто пре него што је он дошао на власт није било ауто пута за Чачак, кроз Грделичку клисуру и до Димитровграда, зашто није било нових клиничких центара у Београду и Нишу?

Интернет патриоте Вучића оптужују да је издао Косово а управо се он својом политиком изборио да статус јужне покрајине поново врати на дневни ред тзв. међународне заједнице. У ери кад против себе имате САД, ЕУ и НАТО, подвиг је, раван мађионичарском трику, избоксовати да 20 држава повуче признање косовске независности.

Два моста, један преко Дрине и други преко Саве, које је Србија изградила само су најсимболичнији и највидљивији израз братске политике коју Србија под влашћу СНС води према Републици Српској и која је само до сада резултирала са више десетина милиона евра помоћи Србима у БиХ, од Невесиња, преко Братунца до Новог Града и Дрвара.

Симпатични предизборни спот у којем се појављује из фрижидера, потврда је да је Вучић свестан шта народ мисли о његовом честом појављивању на телевизији и да се не пере од тога. Али и та вишесатна исцрпљујућа гостовања у телевизијским емисијама, скоро свакодневне конференције за штампу на којима се труди да одговори на сва питања, свакодневна путовања по Србији и пријеми страних и домаћих делегација, изискују огроман физички и психички напор. Каквом се ранији председници ни приближно нису излагали. Људи то виде и цене.

Функционери и активисти СНС и других политичких странака, без разлике да ли су власт или опозиција, су се већ уморили од предизборне кампање. Која не траје ни два месеца. И не крију да једва чекају да ово „лудило“ прође. А Вучић је сваки дан у кампањи. Има 30 година. Јер и док је био у СРС, међу радикалима га је био глас великог радника, који својом енергијом вуче странку. Знам да звучи патетично али је истинито: не верујем да има неког, и међу онима који су за СНС и међу онима који су против, који се нису, гледајући шта све ради и куда се ломата, бар једном запитали запитали: како издржи или како му не досади?

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *