КРЊЕВО НАПОКОН ДОБИЈА ВОДОВОД, КАНАЛИЗАЦИЈУ И ВРТИЋ: Село постаје све значајнији привредни центар региона

Крњево постаје све значајнији привредни центар не само општине, већ и републике. Компаније „ДИС“, „Цмана“, „Мали подрум Радовановић“, „Медино“ и друге стално шире своје пословање.

Зато је разумљиво што крњевачки привредници али и мештани очекују да држава прихвати њихову иницијативу да се у селу поново отвори излазно-улазна петља на ауто пут од Београда до Ниша.

Највећи српски трговински ланац „ДИС“ је прошле године изградио савремену хладњачу за воће и поврће, површине 3.100 метара, у коју је уложено 2.200.000 евра. Компанија „Мали подрум Радовановић“ је отворила нову винарију, површине 1.900 метара, у коју је уложила 700.000 евра.

На ауто-путу код Крњева, уместо аветињски празних зидина некадашњег мотела, никли су нови мотел „Крњево“ и „Кафана за два дана“, репрезентативни објекти који запошљавају 60 радника и у које дневно свраћају на стотине гостију.

Вест која је свакако највише обрадовала мештане Крњева јесте почетак радова на завршетку водоводне мреже, како би ово село напокон било прикључено на градски водовод. Средства у износу од 20 милиона обезбедили су Општина и ЈКП „Милош Митровић“

У једном од највећих села у овом делу Србије воду из градског водовода има само део насеља Савановац, које се налази уз Цариградски друм. У осталом, већем делу села, домаћинства, сеоска школа, установе и привреда користе воду из сопствених бунара.

-Давне 2012. године и у том делу Крњева изграђена је водоводна мрежа али она није повезана на градски водовод. Недостају две деонице, једна испод железничке пруге, друга испод ауто-пута од Београда ка Нишу – истиче Небојша Спасојевић, одборник у Скупштини општине из Савановца.

Спојена су два крака водовода, из Улице кнегиње Милице до железничке пруге. Траса друге деонице је од Улице Царице Милице, испод ауто пута, уз пут Савановац – Крњево – Смедеревска Паланка, до прикључка на водоводну мрежу која је, исто тако, изграђена 2012. године али такође није у функцији

-Извршене су све потребне припреме за наставак и завршетак радова. Водоводне цеви и остали материјал је допремљен у Крњево. Сад само чекамо сагласност на пројекат од Железнице Србије – каже Бобан Дејановић, руководилац радне јединице Водовод у ЈКП „Милош Митровић“.

Ове две деонице нису завршене 2012. године, зато што нису постојале дозволе за изградњу водовода испод пруге, од Железница Србије и ЈП „Путеви Србије“. Те дозволе су добијене тек сада.

-У оквиру пројекта „Чиста Србија“ у Крњеву ће бити изграђена и канализациона мрежа. Нашој општини је одобрена изградња 124 километра канализационе мреже, која ће бити финансирана са републичког нивоа а општинско руководство је одлучило да једно од места где ће тај пројекат бити реализован буде и наше село – каже Александар Дабић, одборник у Скупштини општине.

За четири године владавине СНС у Крњеву су завршена два пројекта значајна не само за село, већ и околину. То су регулисање корита Крњевачког потока и изградња моста преко истог. У време већих падавина поток је плавио велике површине ораница  Крњева, Савановца, Милошевца и Лозовика.

-Један од највећих проблема који имамо јесте лоше стање у којем се налазе регионални путеви Савановац – Крњево – Смедеревска Паланка и Савановац – Велико Орашје. Реконструкција обе саобраћајнице је ушла у програм ЈП „Путеви Србије“, Влада Србије је одобрила оба пројекта али је све стало због короне. Уз велику подршку Општине, чинимо напоре да ове године крену радови на првој саобраћајници – каже Цветко Стојановић, председник Савета МЗ.

Пре неколико месеци у центру села је почела изградња дечијег вртића. Објекат површине 245 метара квадратних гради се у дворишту основне школе „Вук Караџић“, између две постојеће школске зграде.

-У овој фази планирани су груби грађевински радови, завршно са покривањем објекта, чија је вредност девет и по милиона динара. Већи део новца обезбедила је Општина, милион динара је донација компаније „ДИС“, док ће Мија Радовановић, власник истоимене винарије, дати 1.700.000 динара. Вредност целог пројекта је око 18 милиона динара. Међутим, пројекат је урађен прошле године а у међувремену је грађевински материјал знатно поскупео, па ће укупна вредност радова сигурно бити знатно изнад планиране  – каже Братислав Живановић Патак, директор ОШ „Вук Караџић“.

У објекту, који ће осим просторија за боравак деце, имати савремену кухињу, трпезерарију и санитарни чвор, биће места за више од педесеторо малишана.

-Сада у Крњеву имамо само полудневни боравак деце, који смо организовали у згради основне школе. Радимо у две смене, са тридесет и осморо деце, од чега шесторо деце похађа предшколску наставу. Једна смена траје пет, друга четири сата – каже Марија Старчевић, директор „Дечијег царства“.

На школским зградама у Крњеву и Савановцу уграђена је ПВЦ столарија а на школи у Савановцу изграђена је нова фасада. Испред обе школе постављен је електронски успоривач саобраћаја. ОШ „Вук Караџић“ купљен је нов котао за грејање. Урађен је део фасаде на сеоској амбуланти.

Извршени су обимни радови на реновирању сале Ловачког дома, у које је уложено око 4.000.000 динара а у општинском буџету су обезбеђена и средства за сређивање ентеријера Дома културе.

Извршено је реновирање прве српске сеоске школе у Србији јужно од Саве, отворене пре 240 година, као и цркве брвнаре посвећене светом Георгију, у чијој порти се школа налази.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *