ДОМ ЗДРАВЉА У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ ДОБИО НОВЕ УРЕЂАЈЕ: Color doppler, rentgen, ЦТГ, ласер, осам компјутера…

Дом здравља у Великој Плани опремљенији је за два апарата за физикалну терапију. То су ласер и уређај за електротерапију и ултразвучну терапију, који су купљени из општинског буџета.

Неколико дана раније овој установи је купљен и савремени ЦТГ уређај, кардиотокограф, који бележи срчане откуцаје детета и контракције код труднице. Од прошле године плањански медицински радници на располагању имају и нови апарат за физикалну терапију са магнетом.

-Општина нам је дала новац и за куповину осам компјутера, који су нам неопходни за квалитетан рад. Четири су стигла, преостала четири добијамо следеће седмице – каже Слађана Јанковић, директор дома здравља „Милан Ђорђевић“.

Као донација од амбасаде Јапана добијен су дигитални рентген апарат и ултразвучни апарат Color doopler, вредности око 78.000 евра.

Пре двадесет дана плањански дом здравља је на поклон од Владе Србије добио најсавременије санитетско возило вредно 39 хиљада евра, у које је уграђена  додатна опрема вредна 30.000 евра.

У питању је специјализовани комби марке Citroen Jumper, који се, због уграђене опреме, без претеривања може назвати покретном болницом.

-Списак опреме коју возило има је импресиван. Аутоматско носило. Мобилни сет за кисеоник. Кардиолошка столица. Спинална даска са фиксаторима за главу. Носило политрауме. Ригидни и вакумски сет за имобилизацију. Имобилизатор кичме – КЕД. Сет крагни за врат. Платнено носило. Комплет за интубацију и реанимирање. Зидни манометар. Преносни електрични респиратор. Мултифункционални бифазични дефибрилатор. И дванаестоканални ЕКГ – каже Јанковићева.

Фиксни сет за кисеоник има две носеће конструкције са фиксаторима са две кисеоничке боце запремине по 10 литара, редуцир притиска са манометром од 150 бара, протокомер са овлаживачем, цревом и маском и разводна црева за кисеоник.

У последњих шест година Општина је дому здравља купила шест возила – два санитетска  возила и четири путничка аутомобила.

 

Пре четири године средствима из општинског буџета купљен је комби марке „фиат“, који је плаћен 3.341.000 динара, за превоз бубрежних болесника на дијализу до болнице „Стефан Високи“ у Смедеревској Паланци. То је прво возило те врсте које је плањанска здравствена установа добила на поклон од своје општине у последњих 60 година.

-До тада, бубрежни болесници су у 13 километара удаљену Смедеревску Паланку три пута седмично превожени комбијем који је прешао 850.000 километара – подсећа шеф возног парка ове установе и одборник у локалном парламенту Зоран Дончић.

Крајем марта 2020. године Општина је свом дому здравља купила ново санитетско возило, „„fiat ducato“, за чију набавку је издвојено 4.559.000 динара.

Дом здравља је од локалне самоуправе на поклон добио и четири путничка аутомобила, од чега по један за патронажну службу и службу кућног лечења.

Црвеном крсту у Плани локална самоуправа јепоклонила нов комби, вредан 9.000 евра а једно путничко возило поклоњено је и болници „Стефан Високи“ у Смедеревској Паланци.

-Захваљујући доброј економској политици државе и домаћинском пословању општине, имамо добро стање општинског буџета, које нам омогућава да изађемо у сусрет већини потреба Дома здравља – каже Марија Павловић, заменик председника Скупштине општине, медицинска сестра у дому здравља.

Решен је врло замршен статус радника установе, који су годинама радили а нису примали плату или накнаду због посебних услова рада. Наслеђеи дуг према њима од 20 милиона динара измирила је Општина.

Поносна на добијену опрему, која је знатно унапредила рад ове установе и добијена возила, Слађана Јанковић као најважнији резултат у раду установе коју води истиче запошљавање нових лекара и медицинских сестара.

-Од 2015. године у установи је запослено 17 нових лекара, од чега њих 10 на неодређено време. Ових дана смо смо добили сагласност за запошљавање још три лекара. Држава и локална самоуправа не жале новац кад је у питању запошљавање медицинског особља, већи проблем од новца јесте где и како наћи лекаре који хоће да раде у Великој Плани. Конкуренција је велика. Захваљујући огромним улагањима државе у здравство, у последњих неколико година изграђена су два клиничка центра и низ других здравствених установа у Србији, које су већи изазов за лекаре. И због плате и због професионалног напредовања.

У стални радни однос примљена је једна медицинска сестра а њих четири су запослене на одређено.

Дом здравља је кадровски ојачан и немедицинским особљем. У стални радни однос примљена су четири возача, један информатичар и две спремачице.

Општина финансира рад стоматолога, два возача и две спремачице и чак осам медицинских сестара.

Посебан значај за здравствени систем ове поморавске општине има чињеница да је чак осам лекара упућено на специјализацију. Два из области интерне медицине, по један из опште медицине, физикалне терапије, офтамологије (очни лекар) и гинекологије. На специјализацији су и дечији стоматолог и доктор за ухо, грло и нос.

Пре четири године зграда Дома здравља је добила нови изглед. На објекту су изведени обимни радови вредни 16 милиона динара. Извршена је замена спољних врата и прозора, на спољну фасаду је постављена изолација од стаклене вуне дебљине 10 цм. Замењени су олуци, на прозорима постављене пластифициране окапнице а замењен је и део ламперије. Реновиран је и објекат у којем ради служба хитне помоћи.

Саобраћајница испред установе је пре две године пресвучена новим асфалтом.

У току су радови на реновирању амбуланти у Лозовику и Милошевцу, који се такође финансирају из општинског буџета. Раније су на обе ове амбуланте урађене нове фасаде и замењена столарија.

Око сеоске амбуланте у Бресју изграђена је ограда и асфалтиран плато испред ње. На амбуланти у Марковцу је реновирана кровна конструкција и уведено грејање на гас.

У Доњој Ливадици на амбуланти су замењени кров, врата и прозори, изграђен је нови санитарни чвор и урађена фасада. Сеоска амбуланта је прикључена на градски водовод. Плато испред амбуланте је поплочан.

Први пут на градски водовод је прикључена и сеоска амбуланта у Великом Орашју, на којој је такође постављена нова пластифицирана столарија. На амбуланти у Крњеву урађен је део фасаде.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *