СИНОЋ ЈЕ У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ ОДРЖАН МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА – Златна буклија засијала 17. пут

Пише: Душан Марић

Синоћ је у Великој Плани, у сали биоскопа Центра за културу Масука, одржан 17. међународни фестивал документарног филма Златна буклија.

По речима оснивача и директора фестивала Живорада Жиће Михајловић, на фестивал је пристигло око 300 филмова из Србије и БиХ.

Прву награду публике освојио је филм Село космонаута Новице Савића из студија РТС у Пожаревцу, чија тема јесу вишедеценијске везе између села Лозовика и познатих руских космонаута. У конкуренцији за награду публике била су и остварења The corona Бранке Бишевић Гајић (МС филм Београд) и Доко Добриле Пантелић (три Д продукција, Крупањ).

Награда за животно дело додељена је филмском и позоришном редитељу из Београда Браниславу Кичићу.

Grand prix за подукцију освојила је продукција Радио телевизије Републике Српске из Бањалуке, док је прва награда за укупан рад на значајним садржајима припала емисији Експлозив ТВ Прва.

Светлана Миљанић из Радио-телевизије Војводине је најбоља у конкуренцији у којој је оцењиван укупан рад уредника, сценаристе и редитеља са серијом Свој град и народ свој.

Златну буклију за редитељски и истраживачки рад добили су Мирослав Бата Петровић и Андрија Димитријевић из студија Fix fokus из Београда за остварење Заштитник српске баштине.

За оригинално сведочење о херојским и страдалничким временима на тлу Србије награђен је Милоје Нешић из Слободне продукције, Пирот, за филм Сто година тишине.

Међу награђенима је и Немања Станковић из ТВ Курир за запис о један век дугој изградњи Храма светог Саве на Врачару.

Сања Буљановић из ТВ Уна, Београд, награђена је за филм Корак за Илију, о Љубиши Шљивићу који пешачи по Србији и скупља помоћ хендикепираној деци.

Прва награда Златна буклија за продуцентски и сценаристички избор садржаја отишла је у руке редитеља Драгана Елчића, продуцента  Јелене Иконић и аутора Жељка Чуровића из београдске продукције Рамонда, за филм Бранили смо светиње, о литијама српског православног народа у Црној Гори.

Милица Поповић из РТС награђена је за остварење Римска свадбена трпеза, а Ивана Нешић из телевизије Тањуг за филм Српски амиши.

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *