19. ПОХОД КАРАЂОРЂЕВИМ СТАЗАМА: У Великој Плани се окупило 300 планинара

Планинари из разних  крајева Србије окупили су се јутрос у Великој Плани, да учествују у 19. по реду планинарском походу Карађорђевим стазама.

Ова општина на размеђу Поморавља и Шумадије нема ни један планински врх, највишем брду Караули, изнад Радовања, недостају три метра до 300 метара надморске висине  али има неколико знаменитости којима хрле многи посетиоци, па и планинари.

То су манастир Копорин, црква Покајница и Радовањски луг, светиње које повезују двојица горостаса српске историје: Деспот Стефан Лазаревић и Ђорђе Петровић Карађорђе. Витезови који су у своје време били на гласу по томе што су знали и смели стићи и утећи и на страшном месту постојати.

Први је последњи владар који је бранио слободну средњовековну српску државу, други је војсковођа који је након векова ропства подигао барјак слободе и кренуо да ослобађа покорену српску државу.

На походу, чији је организатор планинарско друштво Врбица из Велике Плане, учествују планинари из још десет планинарских друштава: Челик из Смедерева, Железничар из Београда, Букуља из Аранђеловца, Рунолист из Јагодине, Трем из Доњег Душника, Морич из Власотинца, Јасеница из Смедеревске Паланке, Маглеш из Ваљева, Вукан из Пожаревца и Ћира из Лајковца.

Међу учесницима је и педесеторо деце.

Траса похода води од Велике Плане, крај манастира Покајница, до манастира Копорин. Код манастира Копорин они издржљивији пешачење ће наставити заобилазним путем, преко Карауле, до Радовања а они мање физички спремни ће до Радовања стићи краћим путем, пречицом кроз Радовањски луг.

Дужа стаза дуга је око 20 а краћа око 15 километара.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *