ПРИМЕР ХУМАНОСТИ: Плањани од почетка године дали више од 180 литара крви

Пише: Душан Марић

Од почетка године становници Велике Плане су добровољно дали више од 180 литара крви. Ова количина драгоцене течности прикупљена је само у акцијама које су заједнички организовали Црвени крст  и Институт за трансфузију крви у Београду.

Следећа редовна акцију прикупљања крви у Великој Плани биће организована  сутра, у среду 25. маја. Крв ће се, по традицији,  прикупљати у холу Центра за културу Масука.

-Ово је десета акција прикупљања драгоцене течности коју организујемо ове године. До сад смо прикупили више од 400 јединица крви. У просеку, у свакој акцији прикупимо око 40 јединица од 450 милилитара крви – каже Златан Коруновић, секретар Црвеног крста у Великој Плани.

Плањанска организација Црвеног крста и Институт за трансфузију крви годишње организују 25 акција прикупљања крви на територији плањанске општине.

-По традицији, Велика Плана је међу општинама које на најбољи начин одржавају континуитет у акцијама давања крви. Ретко ко има такву културу давања крви као Плањани  – Немања Џодић, кординатор за Подунавски и Браничевски округ у Институту за трансфузију крви.

Следећа акција прикупљања крви биће 5. јуна у Лозовику и Милошевцу. Акција ће бити организована испред просторија месних заједница. У Лозовику од 9 до 11.30 а у Милошевцу од 12 до 14 часова.

-Моји Лозовичани су добри и хумани људи, увек спремни да притекну у помоћ људима којима је помоћ потребна. Позивам их да то потврде и 5. јуна, да прикупимо што више крви – каже Марија Марковић, председник Савета МЗ.

Општина Велика Плана добитник је Сребрне плакете шампион солидарности  Института за трансфузију крви Србије, као једна од локалних самоуправа у Србији која постиже најбоље резултате у добровољном давању крви.

По количини прикупљене крви у зимској кампањи 2021. године Велика Плана је била друга у Србији, одмах иза шампионске Љубовије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *