ПОЧЕЛО ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 70 ГОДИНА ГРАДСКЕ ЦРКВЕ У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ: Верницима беседио владика Игњатије

Синоћ је у Великој Плани почео програм обележавања 70 година постојања и рада градске цркве у овом граду, која је посвећена Светим апостолима Вартоломеју и Варнави.

Првог дана обележавања велике годишњице владика браничевско-пожаревачки Игњатије Мидић је у свечаној сали парохијског дома у Великој Плани одржао предавање Црква као икона царства Божијег.

Након тога у препуној црквеној сали ученици Музичке школе Божидар Трудић из Смедеревске Паланке извели су пригодан музички програм. Посетиоци су уживали у изузетном наступу школског хора са професором Јеленом Марић, после чега су наступили са флаутом професор Тијана Цветковић, са хармоником професор Мила Лазић и ученици Јован Димитријевић и Филип Петровић и са гитаром Миљана Првановић.

Владику је у Великој Плани дочекало више десетина верника, а свечаности су присуствовали и функционери локалне самоуправе, на челу са председником Скупштине општине, народним послаником, Душаном Марићем.

У суботу, са почетком у 18 часова на програму је Бденије и изложба уметничких фотографија плањанских ученика који похађају верску наставу на тему: Светиње мога краја.

Дан касније на програму је Поклоњење моштима туманских светитеља Јакова и Зосима, те предавање архимандрита Димитрија Плећевића, из манастира Тумане, на тему: Диван је Бог у светима својим. Почетак је у 18 часова.

Понедељак 20. јун, у 18.30 часова, доноси предавање игумана Јована Маџића: Хришћанска љубав као изазов данашњице.

Протођакон др Златко Матић ће у среду 22. јуна у црквеној сали говорити на тему: Верујем у апостолску цркву.

У четвртак 23. јуна у 18 часова почиње празнично бдење. Програм у петак 24. јуна, на празник Светих апостола Вартоломеја и Варнаве почиње у девет часова Светом архијерејском литургијом, резањем славског колача и свечаним ручком. Двадесето саборовање у порти великоплањанске цркве почиње увече у 19 часова.

Након беседе свештеника Предрага Поповића, на програму је наступ ученика средњих школа, полазника верске наставе, после чега ће верници и остали посетиоци моћи да уживају у наступу бројних културно-уметничких друштава из Велике Плане, као и из братске општине Радовиш из Северне Македоније.

Програм обележавања 70 година постојања Цркве Светих апостола Вартоломеја и Варнаве завршава се у суботу 25.јуна Фестивалом ветеранских ансамбала „Свети Вартоломеј и Варнава“, који ће бити одржан у сали Центра за културу Масука са почетком у 18 часова.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *