МАЛТРЕТИРАЊЕ ПЛАЊАНА СА ГРАДСКОГ БАЗЕНА: Градски базен није приватна кафана

 

Пише: Душан Марић

И овог викенда становници Велике Плане трпе малтретирање гласном музиком са градског базена. У недељу док ово пишем, у четрнаест часова и 15 минута поподне, трештећа музика уживо са базена не чује се само у граду, већ и на околним брдима. Закупац угоститељског објекта поново довео неког певача да дерњавом мучи и себе и неколико хиљада људи приде. Грађана који очекују да у „европској“ Србији и „европској“ Плани, које стреме да постану део Европске уније, бар између 14 и 17 часова не буду узнемиравани у својим кућама и становима.

Комшије из стамбених зграда преко пута узалуд затварају врата и прозоре да би себи могле да обезбеде какав-такав мир. Један ме, као и сваке суботе и недеље упорно зове телефоном и с, пуним правом, псује општинску власт и директора Туристичке организације и инсистира да дођемо у његов стан, да се уверимо колико треба да појача телевизор да не би слушао ово дерњање. Нема шта да долазим. Седим километар ваздушне линије од базена и чујем.

Ово малтретирање мора престати. У супротном, колико сутра Општина треба да раскине уговоре о издавању кафане на градском базену.

И иначе је тешко схватљиво и неприхватљиво да Општина, као власник базена, односно Туристичка организација, која њиме управља, са својих двадесетак запослених, не може да продаје пиће и сладолед на градском базену и тако оствари солидан приход, као што је то случај у другим градовима, него се то уступа неком другом.

Ово тим пре што међу запосленима у Туристичкој организацији има запослених који су бавили или се баве угоститељством. Ако су знали и знају да воде своје кафане, ноћне клубове, ресторане….па ваљда би знали да продају сокове, кафе, киселе воде, сендвиче и сладоледе на базену фирме у којој раде и од ње примају плату?

Уговором о изнајмљивању угоститељског објекта, продаји пића, сладоледа итд. закупцу није изнајмљено и право да пушта музику и организује свирке на базену. Повремени вечерњи концерти, после радног времена базена, какав је био недавни концерт Lexington бенда, су у реду, ником то не смета, чак је и добро да се народ повремено окупи и провесели уз добру музику уживо, али свако поподне суботом и свако поподне недељом, у радно време базена доводити трећеразредне музичаре да малтретирају посетиоце базена и цео град је недопустиво.

На људима који воде Туристичку организацију и базен је обавеза да посетиоцима базена, који су купили улазницу, обезбеде не само чисту воду и спасиоце, већ и пристојну атмосферу, укључујући и пристојну, ненаметљиву музику са разгласа, која неће иритирати људе, већ ће им боравак на базену учинити пријатнијим. Привлачити их да сутра поново дођу.

Међутим, то се не чини. Не само недељом. Радним данима на базену се надгорњавају две музике, обично два супротна музичка укуса. Једна са разгласа базена, друга из кафане на базену. Са базенског разгласа свира радио Каролина, из кафане је преклапају Кија и Прија. Као да се не налазите у сред паланачког крстовданског вашара. Није ни чудо што је број људи који у ове вреле дане долазе на градски базен мањи од очекиваног.

Уколико руководству Туристичке организације недостаје радне снаге предлажем им да напокон упосле своје раднике који више времена проведу на боловању него на послу. Па њихов посао раде други радници. Ако је пак продаја сладоледа или  пића за те раднике превише тежак и компликован посао, нека их пошаљу на обуку. А до тада нека запосле сезонске раднике. Има у Плани људи који жељно чекају посао, посебно онај који се плаћа из буџета, а који знају да наточе сладолед, наспу сок, направе сендвич и обављају сличне, интелектуално и физички, врло компликоване и напорне послове.

Уместо да се бори против буке у граду, локална самоуправа је и сама производи. Надам се да неко није проценио да је грађанима Плане мало што их три бахата власника кафића гласном музиком сваког викенда малтретирају у вечерњим и ноћним часовима, па је одлучио да им време малтретирања продужи и на поподневне сате у суботу и недељу.

Или је, да се нашалим,  музика која се са градског базена чује на околним брдима можда нови иновативни приступ развоју туризма – начин да се у Велику Плану привуку туристи. Пошто других покушаја њиховог довођења или нема или су они без резултата.

А о купању привилегованих у градском базену кад је он званично затворен и кад на њему нема спасилаца, боље да не пишем.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *