КК Орлови, купрешко чудо у Бањалуци: Харају Босном

Пише: Душан Марић

Осим по томе што, упркос скромног буџета, постиже вансеријске резултате, женски кошаркашки тим Орлови из Бањалуке, прошлогодишњи вицешампион БиХ, трећепласирани у регионалној WABA лиги, победник купа БиХ и купа Републике Српске, јединствен је и по томе што су људи који воде клуб углавном избеглице са Купрешке висоравни.

Председник клуба је Лука Лугоња Пуша, ратни председник Изввршног одбора Општине Купрес, који је само пуком срећом преживео зверска мучења у логору Лора.

Главни тренер клуба је Купрешка Драгана Свитлица, која је као играч наступала за репрезентацију БиХ и више познатих европских клубова. Тренери у клубу су  њене земљакиње Вишња Деспинић и Јована Ваван.

Секретар клуба је Борислав Свитлица Бобек. До пре годину дана председник Скупштине клуба био је Војислав Милишић, који сада обавља функцију потпредседника. И они су избеглице са најчувеније, а по многима и најлепше висоравни у БиХ.

У управи клуба значајну улогу имају Војислав Марић Попара, ратни директор купрешке шумарије и Небојша Куштриновић, чувени метеоролог, пореклом из Рилића код Купреса. Њихов колега генерал Момир Зец није Купрешак, али је у рату командовао 30. дивизијом ВРС, у чијој зони одговорности су се налазили  купрешко ратиште и 7. купрешка бригада ВРС.

Председник Надзорног одбора је Владо Зубић, предратни начелник једне од служби у Општини Бугојно, родом из Благаја код Купреса.

Чланови Скупштине клуба су Маринко Контић, (пред)ратни народник посланик у Народној скупштини БиХ, односно Републике Српске, Никола Мишић, који је након првих парламентарних избора у БиХ изабран за потпредседника општине Бугојно и Милан Баштић, предратни директор бугојанског „Акваријума“. Сви они су Купрешаци.

Предратни купрешки судија а послератни помоћник министра у Министарству цивилних послова БиХ Милан Зјајић више нема званичну функцију али кад год је у прилици да помогне он то и учини.

Требало би много простора да се наброје сви трофеји које је ова купрешка „екипа“ постигла са бањалучким „орлицама“. Прошле сезоне им је од свих трофеја за мало измакла само титула првака БиХ, али су претпрошле освојиле све што се могло оссвојити: прваци БиХ, победници купа БиХ и победници Купа Републике Српске.

Кадеткиње клуба су прошле године освојиле титулу шампиона БиХ.

Ови врхунски резултати имају посебан значај кад се у виду има чињеница да је КК Орлови један од сиромашнијих клубова у свом рангу такмичења. Буџет клуба износи око 100.000 евра. Поређења ради, буџет подгоричке Будућности је три пута већи.

-Сналазимо се с коца и конопца. Девојке често на утакмице иду аутобусима који су на граници употребљивости, понекад превоз организујемо и приватним аутомобилима. Нисмо у стању да им обезбедимо услове ни приближне условима које имају клубови са којима се такмичимо, али то их не спречава да побеђују – каже председник клуба Лука Лугоња.

Сви чланови управе, секретар и чланови скупштине клуба из бањалучког насеља Обилићево раде – волонтерски.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *