ВЕЛИКА ПЛАНА ОБЕЛЕЖИЛА ДАН ОПШТИНЕ: Овације за госте из Грачанице

Свечаном седницом Скупштине општине и концертом Националног ансамбла Венац из Грачанице синоћ је Велика Плана наставила са манифестацијама обележавања 30. априла, дана општине.

Пре 99 година, 30. априла 1924. године, указом краља Александра Карађорђевића, Велика Плана је проглашена за варошицу а од пре неколико година тај датум се обележава као дан ове поморавске општине.

Свечаној седници у препуној сали Центра за културу Масука, присуствовали су бројни гости из Србије и суседних земаља. Између осталих, градоначелник Смедерева Јован Беч, градоначелник Пожаревца Саша Павловић, председник општине Смедеревска Паланка Никола Вучен, председник општине Топола Владимир Радојковић и Зоран Јефтић, председник општине Мали Зворник.

Свечаности су присуствовали и жупан општине Радече у Словенији Томаж Режун и његов заменик Јанез Прешичек, док је делегацију општине Радовиш у Северној Македонији предводио Никола Мијовски, директор Центра за културу.

Председник Скупштине општине Велика Плана народни посланик Душан Марић је истакао да се он и његови сарадници поносе чињеницом да у последњих неколико година, од како је одговорност за вођење општине преузела СНС, Велика Плана велику пажњу посвећује неговању културе сећања. Посебно на значајне догађаје из одбрамбено – отаџбинских ратова и војнике који су погинули за слободу Србије и српског народа.

Он је подсетио да је у ратовима у одбрани СР Југославије од агресије фашиста из НАТО-пакта и одбрамбеним ратовима који је српски народ водио за свој опстанак у БиХ и Хрватској погинуло тридесет војника и полицајаца из Велике Плане или чије су се породице касније доселиле у ову општину.

У Другом светском рату страдало је око 600 припадника четничког и партизанског антифашистичког покрета, док је у два балканска и Првом светском рату Велика Плана у црно завијена: погинуло је и умрло чак 3.444 официра и војника, припадника Војске Краљевине Србије из ове општине. Цела једна бригада.

Велика Плана је једна од ретких општина у Србији која редовно обележава почетак одбрамбено-отаџбинског рата српског народа у Хрватској

Делегација Велике Плане је и ове године била једина делегација из централне Србије која је 24. марта у Грачаници присуствовала обележавању годишњице почетка агресије фашиста из НАТО на Југославију Делегација Велике Плане била једина општинска делегација из Србије које су на позив председника Републике Српске 9. јануара присуствовале обележавању 31. годишњице проглашења Републике Српске у Источном Сарајеву.

Делегација Општине је 23. октобра на Зебрњаку присуствовала обележавању 110. годишњице Кумановске битке, а представници општине поклонили су се и сенима страдалих у Јасеновцу, Доњој Градини и на Кадињачи.

Општина Велика Плана је 11. новембра, на годишњицу победе у Првом светском рату, једина имала делегацију која се попела на Кајмакчалан и на 2.520 метара положила венац на спомен-костурницу у којој почивају посмртни остаци више од 800 српских јунака, међу њима и ратника из Плане.

-И оно што са посебним поносом понављам и понављаћу сваки пут: ово општинско руководство је пре две године, први пут после 1940. године, први пут после 81 годину срамног ћутања, почело да обележава и годишњицу ослобођења Велике Плане у Првом светском рату – истакао је Марић.

Он је рекао да је од прошлогодишње свечаности у овој општини урађено много али да је незадовољан решавањем комуналних проблема и стањем државних путева на територији општине, те да очекује да Влада Србије напокон одвоји средства за њихову обнову.

Након десетоминутног промотивног филма у којем су приказана најважнија остварења у протеклих годину дана, председник општине Игор Матковић је истакао да ти успеси не би били могући без политике председника Србије Александра Вучића и помоћи Владе Србије, али и подршке и разумевања које су он и његови сарадници имали од грађана Велике Плане.

У наставку свечаности наступили су оркестар и фолкорно друштво Националног ансамбла Венац из Грачанице, који су са сцене испраћени петоминутним аплаузом и овацијама публике.

Данас се одржава традиционални планинарски поход Карађорђевим стазама, на којем се окупило више од 450 планинара из Србије и БиХ а сутра делегација Општине полаже венац на споменик краљу Петру Првом Ослободиоцу.

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *