ЈУБИЛАРНИ 20. ПОХОД КАРАЂОРЂЕВИМ СТАЗАМА: У Велику Плану дошло 450 планинара из Србије и БиХ

Пише: Душан Марић

Планинари из разних делова Србије окупили су се јутрос у Великој Плани, да учествују на јубиларном 20. по реду планинарском походу Карађорђевим стазама.

Ова општина на размеђу Поморавља и Шумадије нема ни један планински врх, највишем брду Караули, изнад Радовања, недостају три метра до 300 метара надморске висине  али има неколико знаменитости које обилазе многи посетиоци, па и планинари.

То су манастир Копорин, црква Покајница и Радовањски луг, светиње које повезују двојица горостаса српске историје: Деспот Стефан Лазаревић и Ђорђе Петровић Карађорђе. Витезови који су у своје време били на гласу по томе што су знали и смели стићи и утећи и на страшном месту постојати.

На јубиларном походу у част великог српског војсковође окупили су се и чланови два друштава из БиХ и Републике Српске: Вучјака из Брода и Бусија из Гламоча.

Са Гламоча је на пешачење поморавским брежуљцима стигао Велибор Ћурковић. Горан Плавшић и Жељко Зубић су у Велику Плану потегли са Купрешке висоравни, а Бранко Вишекруна са Тичева код Босанског Грахова.

На походу, чији је организатор планинарско друштво Врбица из Велике Плане, осим домаћина и поменутих друштава из суседне републике, учествују планинари из још 29 планинарских друштава: Старица из Мајданпека, Челик и Медицинар из Смедерева, Бељаница из Свилајнца, Раднички, Победа,  Железничар, Копаоник и ПОСК ПТТ из Београда, Љуктен из Трстеника, Вук Караџић из Крњева, Љуба Нешић из Зајечара, Јастребац из Крушевца, Гребен из Младеновца,  Јеленак из Панчева, Поштар из Новог Сада, Рунолист из Јагодине, Вукан из Пожаревца, Карпати из Беле Цркве,  Железничар из Краљева, Зов природе и Јасеница из Смедеревске Паланке, Вршачка кула из Вршца, ПК ФРА из Чачка, Морич из Власотинца, Ресава из Деспотовца, Соколско друштво из Ћуприје, ОШ Карађорђе и Одред извиђача 10.октобар из Велике Плане. Међу учесницима је и више од стотину деце.

 

Траса похода води од Велике Плане, крај манастира Покајница, до манастира Копорин. Код манастира Копорин они издржљивији пешачење ће наставити заобилазним путем, преко Карауле, до Радовања а они мање физички спремни ће до Радовања стићи краћим путем, пречицом кроз Радовањски луг.

У Радовањском лугу присуствоваће пригодном културном програму, који је за њих припремио познати великоплањански глумац Иван Вучковић.

Дужа стаза дуга је око 20 а краћа око 15 километара.

И ове године покровитељ манифестације је Општина Велика Плана.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *