ЕКСКЛУЗИВНО: Скупштина Србије у четвртак расправља о захтевима опозиције

Beograd, 1. avgust 2022.- Konstitutivna sednica Narodne skupstine Srbije pocela je danas oko 10 sati, a prva tacka denvnog reda je potvrdjivanje mandata novim poslanicima. Sednica je pocela intoniranjem himne, a predsedava joj najstariji poslanik Vladeta Jankovic sa liste "Ujedinjeni za pobedu Srbije". Otvarajuci sednicu, Jankovic je cestitao na poverenju koje su im gradjani ukazali i pozeleo im uspeh u buducem radu. FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

 

Седница Скупштине Србије на којој ће бити расправљано о одговорности за трагедије у основној школи у Београду и у Младеновцу, о евентуалној одговорности министра полиције Гашића и директора БИА Вулина, о раду РЕМ-а, о емитовању срамотних ријалити програма на телевизијама са националном фрекфенцијом, биће одржана у четвртак и петак.

Део опозиције је  пре два дана предао захтев за одржавање седнице седнице Скупштине Србије. Како и сами признају, били су уверени да он неће бити прихваћен.

У њему тражили да буде одржана седница у „ванредном заседању“, што би значило тек за 20 дана, јер је у току редовно заседање до краја маја.

За дневни ред предложили две тачке само: извештај Владе о безбедности и расправу о узроцима и последицама две трагедије.

На колегијуму који је управо одржан у Скупштини Србије захтеви опозиције су прихваћени. И наведени и они које је опозиција тек данас,  накнадно испоставила.

Владајућа коалиција предвођена СНС је предложила да се са седницим не чека крај маја, како је то предложила опозиција, већ да се она одржи следеће недеље, у редовном заседању.

Мало је рећи да је опозиција била затечена спремношћу владајућих странака да се јавно, пред грађанима Србије, расправља о свим актуелним темама.

Затечени шефови посланичких група опозиције тражили су паузу  од десет минута да се консултују. Вратили су се тек после пола сата. А кад су се вратили, покушали су додатним захтевима да избегну договор. Међутим, власт је прихватила и све њихове додатне захтеве.

Тражили су да се расправља о одговорности министра полиције Братислава Гашића и директора БИА Александра Вулина. Власт је то прихватила.

Тражили су да се расправља о ријалити програмима, о одговорности РЕМ-а. Власт је и то прихватила.

Договорено је да се у среду договори дневни ред са свим овим тачкама, које буду спремне до тада, и да се закаже седница одмах за четвртак или петак.

Заиста ће бити занимљиво видети како ће се опозиција данас понашати. Данас и од данас. Да ли ће почети да се понаша одговорно према држави или ће наставити да злоопотребљавају две трагедије које су нас задесиле.

Било како било, председник републике и владајућа СНС су још једном испружили руку помирења према опозицији и показали спремност да са свим снагама у држави које јој желе добро расправљају о садашњем тренутку и будућности Србије.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *