ОДГОВОР ИГОРУ ЈУРИЋУ: Питај своју Милену

Пише: Душан Марић

Срам те било. То је порука која се у последње време одомаћила у српском јавном животу. Најчешће је изговарају посланици досовске опозиције у Скупштини Србије.

Неки од њих прво добро искритикују и на сва уста испљују власт и нас посланике из владајућих странака и, ваљда мислећи да нису били довољно оштри и убедљиви, дискусију заврше ускликом  „срам вас било“. Тај начин поентирања се допао и неким мојим колегама из власти, па порука „срам вас било“ све чешће лети са једне на другу страну скупштинске сале. Као тениска лоптица у већ антологијским вишеминутним разменама удараца између Ђоковића и Надала.

Синоћ је „срам вас било“ поруку посланицима упутио и Игор Јурић. Помало контроверзни борац за заштиту деце. Којем многи замерају да се превише саморекламира. На врло озбиљној и тужној теми.

Гостујући на опозиционој ТВ Нова, у емисији Утисак недеље, код Оље Бећковић, своје посестриме по млаћењу празне сламе у јединици времена, Јурић је критиковао народне посланике да се са недовољно одговорности и пијатета односе према жртвама злочина у основној школи у Београду и у селима између Смедерева и Младеновца.

Зато што их је мало у скупштинској сали док траје актуелна расправа о извештају владе о поменутим трагедијама и безбедоносној ситуацији у земљи. Наводећи да почетку седнице није присуствовало 50 посланика, да их је касније седницу напустило још 50-100, да је следећег дана сала била празна,  Јурић је, професорски и педагошки, љутито издекламовао „Ево ја сад поручујем, срам да вас буде, све вас који седите тамо.“

И препоручио се да, ако посланици немају шта да кажу, у парламент позову њега. И породице страдале деце. А они ће на седницу доћи без дневница. И сличне фразе.

Зашто ово пишем? У прошлом сазиву парламента посланик је била и његова садашња љубавница, парнерка, пријатељица или како ли се то већ каже, Милена Поповић, повремено Ивановић, садашњи државни секретар у неком министарству. Она што је након парастоса његовом претходнику Оливеру Ивановићу у Храму светог Саве отишла у кафић и, новоговором речено, опалила селфи за Инстаграм.

За годину дана колико сам био посланик у прошлом сазиву парламента, ја дотичну нисам видео. Ако погледате њену статистику на Отвореном парламенту, видећете да дотична не само да није присуствовала седницама и учествовала у расправама, већ углавном није присуствовала ни гласањима.

Па ми се чини да би најлогичније било да му она из прве руке објасни зашто је у скупштинским клупама мало посланика. Ако сме да је пита. И ако она, заузета качењем својих провокативних фотографија на друштвеним мрежама,  има времена да му објашњава.

Ваљда ће му успут објаснити и да народни посланици не примају дневнице. Што он, сигуран сам, већ зна.

Занимљиво је да Јурић у свом гостовању на опозиционој Новој није имао ни речи замерке, а камоли поруку „срам вас било“, за народне посланике из досовске опозиције, који покушавају да ужасну трагедију која је задесила Србију искористе за репризу 5. октобра 2000. године. И по узору на насилно рушење Милошевића, украјински Мајдан, арапско пролеће и сличне пројекте западних обавештајних служби и центара моћи, уз помоћ улице сруше власт коју су грађани Србије изабрали на изборима.

Можда је одсуствовање народних посланика са расправе у парламенту срамота, али је много већа срамота њихово учешће у покушају државног удара. И јавно позивање, чак и са скупштинске говорнице, деце да изласком са наставе у школама у њему учествују.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *