ВИТЕЗОВИ ХУМАНОСТИ – У Великој Плани уручена признања добровољним даваоцима крви

Пише: Душан Марић

Поводом Светског дана добровољних давалаца крви, синоћ је Црвени крст Велика Плана организовао свечаност на којој су уручена признања хуманим људима из ове општине који су, од прошлогодишње свечаности, премашили границу од 75, 50, 35 и 20 даривања драгоцене течности.

Међу њима су и добровољни даваоци који су поменути број давања давно надмашили али им, из различитих разлога, признања нису била уручена.

Међу 44 добитника признања синоћ се издвојио Рацо Гојаковић, пензионисани пуковник полиције из Велике Плане, бивши начелник Оделења полиције у Смедереву, који је крв давао чак 75 пута. И другим људима, људима у невољи, даривао 30 литара своје крви.

Александар Рашовић, Владан Арсић, Драган Лазић и Славиша Траиловић из Велике Плане, Анто Куртусић из Лозовика и Бојан Танасковић из Великог Орашја су крв дали више од 50 пута.

Више од 35 пута своју велику људскост и спремност да давањем крви притекну другим људима у невољи показали су Бојан Ћирковић и Горан Шулејић из Крњева, Срђан Николић и Саша Станковић из Старог Села, Слободан Петровић из Марковца, Зоран Петковић из Ракинца, Добрица Димитријевић, Радомир Јанковић, Драган Марковић, Саша Мићовић, Синиша Пауновић, Марко Петровић, Александар Радојковић, Ненад Станојловић, Милан Стевановић, Слободан Сувајац и Горан Трифуновић из Велике Плане.

Неки од њих ће, најкасније за две године, прећи границу од 50 давања. Тако Бојан Ћирковић  и Саша Мићовић имају по 45 а Горан Шулејић 43 давања крви.

Најмање двадесет пута и најмање по 16 литара крви невољницима су великодушно даривали Зоран Петковић, Александар Ђорђевић, Небојша Милосављевић, Владан Митковић, Милан Мудрић, Дејан Николић, Зоран Петковић, Сретен Прибојац, Александар Радисављевић и Бранко Страхинић из Велике Плане, Марко Богдановић и Верољуб Живковић из Старог Села, Дарко Миленковић из Лозовика, Дејан Симић из Милошевца, Иван Стојановић из Крњева и Дејан Живковић из Великог Орашја.

Међу добровољним даваоцима који су добили признање за најмање 20 давања су и три жене: Горица Срећковић, Александра Николић и Магдалена Павловић.

Секретар Црвеног Крста у Великој Плани се посебно захвалио Општини Велика Плана, „која увек излази у сусрет свим нашим захтевима“ и Радио-телевизији Плана „која је пропратила све наше акције“.

-Захваљујући вама и другим сјајним људима, који вечерас нису са нама, учествовали смо у спашавању ко зна колико живота. И то нема цену. Као што захвалност коју вам дугујемо нема границу – рекао је Коруновић.

Додели признања присуствовали су председник општине Игор Матковић, народни посланик и председник Скупштине општине Душан Марић,  заменик председника општине Марко Шућур, као и представници компанија, школа и установа које помажу организовање акција добровољног давања крви.

-О Великој Плани се у јавности чује по много лепим темама. А једна од најлепших је то да је наша општина по броју добровољних даваоца, по количини прикупљене крви и по вашој спремности да се увек одазовете кад је хитно потребна крв, већ годинама међу најбољима у Србији. Само бог може да вам у потпуности узврати за показану доброту – истакао је Матковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *