ВЕЛИКА ПЛАНА ОБЕЛЕЖИЛА 206 ГОДИНА ОД УБИСТВА КАРАЂОРЂА – Парастос у Радовањском лугу

 

Светом архијерејском литургијом у Цркви светог архангела Гаврила, у народу познатијој као црква Захвалница и парастосом под храстом крај којег су почивали његови посмртни остаци,  данас је у Радовањском лугу код Велике Плане обележено 206 година од убиства Ђорђа Петровића Карађорђа, легендарног вође Првог српског устанка.

Данашњи програм у Радовањском лугу, месту велике српске срамоте, почео је у осам часова литургијом, након које је обављена церемонија сечења славског колача. Јер Црква светог архангела Гаврила данас слави своју крсну славу.

Од десет часова на месту где је након убиства Карађорђе био сахрањен свештеници СПЦ служили су парастос а на крају програма глумица Татјана Кецман је на оближњој летњој позорници извела своју монодраму Флора Сендс.

У име општине Велика Плана председник Игор Матковић положио је венац на некадашње вождово гробно место. Цвеће су положиле и делегације Удружења Краљевина Србија, Уједињеног равногорског покрета Србије, Кола српских сестара из Милошевца, Удружења потомака ратника од 1912. до 1918. из Милошевца….

Карађорђе се у Србији вратио са намером да поново подигне устанак против Турака. Када је сазнао за повратак и намеру свог некадашњег саборца и породичног кума, књаз Милош, који је сматрао да би нови рат са Турцима био катастрофална грешка, је наредио његово убиство.

Организација злочина поверена је Вујици Вулићевићу, кнезу смедеревске нахије, Карађорђевом куму и једном од најближих сарадника из устаничке 1804. године. Овај је за извршење злочина одабрао Николу Новаковића, који је од раније имао нерашћишћене рачуне са вођом Првог српског устанка.

Наиме, након битке на Делиграду, 1806. године, по вождовом наређењу, под оптужбом да је у борби са Турцима показао неопростив кукавичлук, убијен је Николин рођени брат Недељко.

Преко курира, Карађорђе и Вулићевић су договорили да се састану 25. јула у Радовањском лугу. До сусрета је дошло у колиби мештанина Драгана Војкића, у којој су заједно и преноћили. Ујутро, 26. јула, док је Карађорђе спавао а његов пратилац отишао да са оближњег извора донесе воду, Новаковић га је убио секиром.

Вождова глава је одсечена и однета књазу Милошу у Београд, а овај је главу, као доказ своје верности, послао турском султану у Цариград.

Тело је сахрањено под храстом, недалеко од места убиства. Касније је пренето у крипту цркве коју је на Опленцу подигао краљ Петар први Карађорђевић.

Свим учесницима у убиству Карађорђа затрла се породична лоза.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *