ВЕЛИКА ПЛАНА УВОДИ ВИШЕ РЕДА У СТАМБЕНУ ГРАДЊУ: Привремени орган донео важне одлуке

Пише: Душан Марић

Од данас у Великој Плани неће бити могуће градити стамбене зграде за колективно становање на грађевинским парцелама чија је површина мања од шест ари.

То је једна од неколико нових одредби предвиђених изменама Плана генералне регулације насељеног места Велика Плана које је усвојио Привремени орган општине Велика Плана, а које су данас ступиле на снагу.

До сада није постојало никакво ограничење па су поједини инвеститори зграде са становима градили и на парцелама мањим од пет ари, што је практично довело до дивље градње и ружења изгледа града.

 Привремени општински орган сматра да ће одређивање минималне површине грађевинске парцеле имати више позитивних ефгеката.  Пре свега, смањиће се број стамбених зграда у центру града. Наиме, већина приватних парцела у ужем градском подручју мања је од шест ари па ће инвеститори који буду желели да граде убудуће морати да спајају две суседне парцеле.

То ће створити услове да око зграда остане више простора за паркирање и зеленило.

Неконтролисана стамбена изградња створила је и све већи проблем са канализацијом, јер постојећа мрежа све теже може да прими све отпадне воде.

Привремени орган је одлучио и да на свакој парцели на којој буде изграђена стамбена зграда са становима најмање 20 одсто земљишта мора да буде зелена површина, односно трава, дрвеће и растиње.

Убудуће у Великој Плани неће бити могуће правити зграде више од осам спратова.

Подсећамо, Скупштина општине Велика Плана је пре две године усвојила значајне измене о минимуму броја паркинг места који стамбена зграда мора да има.

По тој одлуци, свака зграда треба да има најмање по једно паркинг место за сваки стан и најмање једно паркинг место на сваких 70 метара пословног простора.

Дозвољено је да згради недостаје 20 одсто паркинг места, што значи да је дозвољено да саградити зграду са 20 станова и 16 паркинг места. Али уз услов да инвеститор у буџет Општине уплати 32.000 евра, односно око осам хиљада евра за свако недостајуће паркинг место.

Од ступања на снагу те одлуке, само за једну стамбену зграду инвеститор је у буџет локалне самоуправе уплатио 54.000 евра.

Пре него што је Скупштина општине донела ову одлуку, инвеститори су за недостајуће паркинг место плаћали симболичних 300 евра.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *