НАСТАВЉЕНИ РАДОВИ НА ИЗГРАДЊИ ВОДОВОДА У КРЊЕВУ: Општина није пристала на уцене неколико мештана

Пише: Душан Марић

Радници ЈКП Милош Митровић су данас наставили радове на изградњи водовода у Крњеву, од Савановца, до центра села.

-Ако све буде по плану, радове ћемо завршити у следећих двадесетак дана, па ће градска вода напокон стићи у једно од највећих села у Србији. То нам је најважније због грађана али нам је додатно важно због новог вртића који се завршава у центру Крњева – каже Бојан Савић, директор ЈКП.

Радови на изградњи водовода су прекинути почетком прошле године. Зато што нису биле добијене потребне сагласности за копање водовода испод пруге и ауто-пута Београд-Ниш али још више зато што је неколико мештана спречило да водовод прође преко (испод) њихових имања.

Тако водовод није довршен, 20 милиона динара које је Општина издвојила за ту намену је остало неискоришћено а становници Крњева су узалуд чекали да из њихових славина потече вода из градског водовода.

Годину и по дана трајала су убеђивања између локалне самоуправе и двоје-троје мештана, који су за пролазак водовода, који ће воду довести и у њихове домове, тражили не малу новчану накнаду. Неки од њих су практично покушавали да уцењују локалну самоуправу. А да ти покушаји нису били мотивисани само материјалним разлозима говори и чињеница да је један од њих изјавио да неће да разговара на ту тему док не прођу „следећи локални избори“.

-У међувремену, добили смо сагласност Железница Србије и ЈП Путеви Србије. Како су поменути мештани одбили све наше предлоге за компромис, локална самоуправа је донела одлуку да водовод копамо трасом која ће бити 1.500 метара дужа од предвиђене. И, нажалост, дупло скупља – истиче Савић.

У једном од највећих села у овом делу Србије воду из градског водовода има само део насеља Савановац, које се налази уз пут Велика Плана – Смедерево. У осталом, већем делу села, домаћинства, сеоска школа, установе и привреда користе воду из сопствених бунара.

Давне 2012. године, пре целу деценију и у том делу Крњева изграђена је водоводна мрежа али она није повезана на градски водовод. Недостају две деонице, једна испод железничке пруге, друга испод ауто-пута од Београда ка Нишу.

Како су све административне препреке уклоњене а Општина Велика Плана је обезбедила потребна средства, ако временске прилике то дозволе, градска вода ће напокон стићи у центар Крњева.

Села у којем се налази седиште неких познатих српских компанија. Од највећег домаћег трговинског ланца ДИС, преко компанија Медино, Цмана и Винарија Радовановић, до мотела Крњево и винарије Бонга.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *