УДРУЖЕЊЕ ВОЉА ЗА ЖИВОТОМ ОБЕЛЕЖИЛО 20 ГОДИНА РАДА: Велико одрицање и велики резултати

Пише: Д. Марић

Удружење Воља за животом у Великој Плани, једно од најактивнијих и најбољих удружења те врсте у Србији, данас је обележило две деценије постојања и рада на добробит деце са инвалидитетом.

Уједно је обележен и 3. децембар, Међународни дан особа са инвалидитетом.

Круна данашњег целодневног програма, који су осмислили и приредили председник удружења Воља за животом Радован Радуловић и његови сарадници, била је вечерашња премијера позоришне представе „Време је за нову причу“ у сали Дома омладине.

Творци целе представе, од текста до режије, су Радован Радуловић, стручни радник у удружењу, дефектолог Невена Николичић, социјални радник Јована Првуловић и технички секретар удружења Милица Гршић.

И сви они су и глумили у представи. Заједно са њима у глумачким улогама су се, и то успешно, опробале и сљедеће особе са инвалидитетом Андреја Милошевић, Катарина Марјановић, Стефан Кораћевић, Дејан Николић, Александар Илић, Марко Станковић, Андријана Јовановић и Милош Марјановић.

Заједно са неуморним неговатељицама Снежаном Стојиљковић и Иваном Рашић, сви они су део екипе која брине и о дневнм боравку за децу, младе и одрасле са телесним инвалидитетом и интелектуалним тешкоћама „Лане“.

Након представе, о изазовима са којима се инвалиди суочавају приликом покушаја да се запосле или након што им захваљујући мерама државе некако успе да добију посао, која је више пута прекидана аплаузом, посетиоци су имали прилику да у Галерији Центра за културу Масука погледају изложбу радова и производа корисника удружења.

Није претеривање написати да је тешко одлучити шта је оставило снажнији утисак на посетиоце данашњих дешавања: да ли позоришна представа, са интересантним поучним текстом, којег се не би постидели ни људи којима је писање сценарија професија, да ли веома разнолики радови особа са инвалидитетом, Кућа сунца у Старом Селу, у којој станује један број деце са инвалидитетом и у чијем саставу се налазе мини фарма украсне живине и Хала за прераду и сушења воћа и поврћа или воља за животом коју су показали људи који воде удружење и деца о којима брину.

Општина Велика Плана рад удружења помаже са око осам милиона динара годишње.

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *